Vorige week stond de Federal Truck in Nieuwpoort, Middelkerke, Sint-Idesbald, Oostende en Wenduine om vakantiegangers bewust te maken rond de bescherming van onze Noordzee. Ongeveer 75 bezoekers ruimden stukken strand van de kuststeden op. Met deze actie werkt de federale overheid samen met lokale overheden en organisaties om het probleem van marien zwerfvuil aan te pakken.

Zwerfvuil aan de kust heeft met andere problemen te kampen dan in het binnenland: meeuwen pikken vuilniszakken open, de zeewind doet slecht opgeborgen zwerfvuil rondwaaien, er blijft veel afval achter op de druk bezochte stranden … Heel wat lokale overheden en organisaties pakken het probleem aan: vuilnisbakken worden strategisch ingepland, tijdens de zomer vinden meerdere keren per dag ophaalrondes plaats of er zijn systemen met ondergrondse afvalcontainers. Ook de strandbars en organisatoren van events worden begeleid en proberen het zwerfvuil te beperken, met ondersteuning van de Provincie West-Vlaanderen. Zij zorgt onder andere ook voor de verdeling van strandasbakjes. Daarnaast is er een charter “Afvalarme en schone kust” in de maak, tussen lokale besturen en organisaties.

Met strandopruimacties aan de Federal Truck wenst Staatssecretaris voor Noordzee Philippe De Backer ondersteuning te bieden aan deze initiatieven. De kustgemeenten zorgden voor logistieke ondersteuning en lokale bestuurders kwamen hun sympathie betuigen. Zowel bij hen als bij kustbewoners en -bezoekers groeit het besef van de aantrekkingskracht van een ongerepte kust.

In de week van 21 augustus doet de Federal Truck Zeebrugge, Bredene, Blankenberge, Oostduinkerke en Koksijde aan. Daar zullen opnieuw strandopruimacties plaatsvinden.

De Federal Truck biedt ook tips om afval te vermijden door minder wegwerproducten te gebruiken.

Meer info : https://www.facebook.com/FederalTruck.be/.