Steviolglycosiden: Nieuwe productiemethoden en betere transparantie voor consumenten
Steviolglycosiden afkomstig uit de steviaplant zijn al jarenlang toegestane zoetstoffen. Maar wist je dat er ook andere methoden zijn om ze te produceren?
Het is nu mogelijk om hun smaakprofiel te verbeteren door de bitterheid te verminderen via enzymatische modificaties. Daarnaast is er recent een vergunning verleend voor de productie van steviolglycosiden via genetisch gemodificeerde micro-organismen, zonder gebruik van de steviaplant.
Al deze steviolglycosiden zijn rigoureus geëvalueerd door de EFSA en worden als veilig beschouwd.
Om te zorgen voor duidelijke informatie voor consumenten, moet de ingrediëntenlijst het specifieke type steviolglycosiden in het product nauwkeurig vermelden, bijvoorbeeld:
-
"Steviolglycosiden uit Stevia" of E960a
-
"Enzymatisch geproduceerde steviolglycosiden" of E960c
Om de etikettering en reclame van producten die deze zoetstoffen bevatten te omkaderen hebben de FOD Volksgezondheid, FOD Economie en het FAVV richtlijnen opgesteld voor de operatoren. Een stap vooruit voor meer transparantie en een beter begrip van de etikettering van voedingsmiddelen!