Twee dwergarenden, in beslag genomen door inspecteurs van de dienst CITES van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, werden vrijgelaten in Spanje. Het heeft verschillende maanden van onderzoek, controle en intensieve zorg gevraagd om dit resultaat te bereiken.

In september 2014 verscheen er op een website voor tweedehandskoopjes een zoekertje over de verkoop van 2 roofvogels uit het Noord-Afrikaanse Atlasgebergte. Na overleg tussen Vogelbescherming Vlaanderen, het Agentschap voor Natuur en Bos en de dienst CITES bleek het te gaan om 2 beschermde dwergarenden. Ze mogen enkel legaal worden gehouden in België, indien ze geboren zijn en opgekweekt werden in gevangenschap en de nodige documenten hebben.

Tijdens een controle bij de verkoper bleek dat de kooien te klein en de vleugelpennen geknipt waren. De arenden waren niet geringd. De verkoper bezat ook geen CITES certificaten en gaf toe dat ze gevangen werden in het wild in Marokko. De vogels werden in beslag genomen en overgebracht naar het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek. Het dossier werd doorgestuurd naar het parket.

Na een aantal maanden revalidatie werden de twee arenden vrijgelaten in het zuiden van Spanje, waar een grote populatie dwergarenden leeft. De Spaanse CITES-diensten en de organisatie CREA Dunas de San Antón de Cádiz hebben hun medewerking geleverd aan deze operatie. De arenden werden uitgerust met een zender, zodat de experts van het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek, MOVES (Methodes en Onderzoek voor de Versterking van Ecologische kennis van Soorten) en van CITES hun leven in vrijheid kunnen opvolgen en bestuderen.
« Elke arend die illegaal gevangen wordt, is er één te veel » zegt minister van Leefmilieu, Marie Christine Marghem. « De strijd tegen de illegale handel in bedreigde diersoorten moet met alle middelen worden voortgezet en blijft één van de speerpunten van ons beleid.»

De CITES-Conventie reglementeert de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten. 5000 diersoorten en 28.000 plantensoorten zijn beschermd door de Conventie. Meer informatie over CITES vindt u op www.citesinbelgie.be.