Van 20 januari tot en met 19 februari 2022 kon het grote publiek zich uitspreken over drie aanvragen voor veldproeven met genetisch gewijzigde maïs. De verslagen van deze raadplegingen zijn nu beschikbaar.


De eerste veldproef (B/BE/22/V1)  betreft genetisch gewijzigde maïs met een verhoogde resistentie tegen DNA-schade veroorzaakt door omgevingsstress. Wanneer de gewijzigde maïsplanten in een serre worden blootgesteld aan DNA-schade veroorzakende omgevingsstress, dan blijken deze planten significant beter te groeien dan niet-gewijzigde planten. Het gaat om een kleine veldproef waarbij 200 planten per lijn zullen worden uitgetest.

De tweede veldproef (B/BE/22/V2) betreft genetisch gewijzigde maïs met verbeterde verteerbaarheid. In deze proef zullen in het veld maïsplanten worden uitgetest die een gewijzigde samenstelling van de celwand hebben. Het gaat om een kleine veldproef die inclusief niet-GGO tussen- en bufferrijen niet meer dan 900 m² zal bedragen.

De derde veldproef (B/BE/22/V3betreft genetisch gewijzigde maïs met verbeterde droogtetolerantie. In deze proef zullen maïsplanten in het veld worden uitgetest waarin een gen is uitgeschakeld dat betrokken is in de structuur van chromatine. Dit onderzoek heeft tot doel de moleculaire mechanismen te ontrafelen die zich in de plant tijdens droogte voltrekken en zo ook manieren te vinden om planten beter tegen droogte te wapenen.  Het gaat om een kleine veldproef die inclusief niet-GGO tussen- en bufferrijen niet meer dan 800 m² zal bedragen.

De drie veldproeven zullen plaatsvinden in Wetteren (Oost-Vlaanderen) over een periode van drie jaar. Om de potentiële risico’s voor de verspreiding in het milieu in te perken, zullen de mannelijke bloemen worden weggeknipt voordat ze stuifmeel kunnen produceren en zijn er nog bijkomende beheersmaatregelen voorzien.
 
Meer informatie over publiekraadplegingen over GGO-dossiers