VOEDINGSMIDDELEN VERRIJKT MET PLANTENSTEROLEN EN -STANOLEN: LEES HET ETIKET GOED VOORDAT JE ZE EET!
 
Consumenten zijn onvoldoende op de hoogte van de aanbevelingen voor het gebruik van deze verrijkte voedingsmiddelen, begrijpen ze niet en volgen ze niet op.
 
Op vraag van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft de Universiteit Gent een nieuwe studie uitgevoerd over de consumptie van voedingsmiddelen verrijkt met plantensterolen en -stanolen bij de Belgische bevolking. De resultaten wijzen op een gebrek aan kennis, begrip en naleving van aanbevelingen over deze verrijkte voedingsmiddelen.

In België zijn er een aantal voedingsmiddelen die verrijkt zijn met plantensterolen en -stanolen, zoals bepaalde yoghurtdranken, margarines en bepaalde voedingssupplementen. Deze stoffen helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.

Het wordt echter aanbevolen om niet meer dan 3 gram sterolen en stanolen per dag te consumeren. Om hun beschermende effect op de cardiovasculaire gezondheid te behouden, is het ook aan te raden om bij het eten van deze stoffen een dieet te volgen dat rijk is aan groenten en fruit, omdat ze de opname van de vetoplosbare antioxidanten in groenten en fruit negatief beïnvloeden.

Het gebruik van voedingsmiddelen verrijkt met plantensterolen en -stanolen is voorbehouden aan mensen die een hoog cholesterolgehalte hebben en dit willen verlagen. Deze voedingsmiddelen zijn dus niet geschikt voor iedereen en worden bovendien niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan 5 jaar. Consumenten die medicijnen nemen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, mogen ze alleen consumeren onder medisch toezicht. Als algemene regel geldt dat als je een hoog cholesterolgehalte hebt, je eerst je arts moet raadplegen.

Verder is het altijd belangrijk om de aanbevolen dosis te respecteren die in de gebruiksaanwijzing van voedingssupplementen staat en om waakzaam te zijn bij het combineren van verschillende voedingsmiddelen die sterolen/stanolen bevatten. Raadpleeg bij twijfel je apotheker, arts of diëtist.

Voordat je voedingsmiddelen verrijkt met plantensterolen of -stanolen gaat consumeren, is het essentieel om de tijd te nemen om de etiketten zorgvuldig te lezen om er zeker van te zijn dat ze veilig worden gebruikt en goed zijn voor je gezondheid.

Om ervoor te zorgen dat consumenten beter geïnformeerd zijn, moedigt de FOD Volksgezondheid fabrikanten aan om de verplichte waarschuwingen op etiketten leesbaarder te maken en andere communicatiemiddelen te gebruiken om een correct gebruik beter te garanderen.

Meer informatie over de studie: Fytostrisk
Vragen ? novelfood@health.fgov.be