Op 27 september lanceren de FOD Volksgezondheid en het RIZIV een educationele webapplicatie die studenten geneeskunde in België de kans geeft om hun kennis en vaardigheden over de behandeling van infectieziekten in de ambulante sector te oefenen. Deze app is een voorloper van het professioneel beslissingsondersteunend platform dat we aan voorschrijvers zullen aanbieden.


Beslissingsondersteunend platform gelanceerd voor studenten geneeskunde en farmacie

In deze fase voor studenten geeft de applicatie ondersteuning op het domein van antimicrobiële middelen, meer bepaald voor de behandeling van luchtweginfecties en urineweginfecties.
 
Op basis van de indicatie en de aangevinkte patiëntparameters zal de applicatie een aanbeveling doen, gebaseerd op wetenschappelijke evidentie.
 
De leidraad van de aanbevelingen in de applicatie is de BAPCOC gids, de Belgische gids voor anti-infectueuze behandeling in de ambulante praktijk. Op die manier leren de studenten de aanbevelingen kennen en kunnen ze hun vaardigheden oefenen.
 
De educationele webapplicatie is vanaf 27 september beschikbaar voor studenten van alle Belgische faculteiten geneeskunde en farmacie, hun docenten en stagebegeleiders op het terrein.


Waarom een beslissingsondersteunende tool?
Zoals reeds aangegeven is de educationele app een voorloper van het professioneel beslissingsondersteunend platform dat we aan voorschrijvers zullen aanbieden. Wat zullen hiervan de voordelen zijn?

 

De voordelen voor voorschrijvers:

  • ze hoeven de richtlijnen van de BAPCOC gids niet meer manueel te raadplegen
  • ze hoeven de patiëntparameters niet zelf aan te vinken als deze (gecodeerd) in het elektronisch patiëntendossier staan
  • de applicatie zal geïntegreerd zijn in de normale flow van het diagnostisch proces en van het proces voor het aanmaken van de medicatielijn en voorschrift
  • ze zullen hun eigen voorschrijfgedrag kunnen vergelijken ten opzichte van het gemiddeld voorschrijfgedrag
  • ze kunnen hun patiënten beter informeren over de behandelkeuze die ze gemaakt hebben
 

Voor de patiënt biedt het gebruik van de applicatie door de arts een houvast dat hun infectie behandeld wordt op basis van de laatst beschikbare wetenschappelijke evidentie.
 
Voor de overheid biedt de applicatie de mogelijkheid om betere anonieme monitoring te doen door het leggen van een link tussen de voorgestelde behandeling en de vastgestelde diagnose. Op basis daarvan kan beleid rond de strijd tegen antimicrobiële resistentie indien nodig bijgestuurd worden.
 

Hoe zal het professioneel beslissingsondersteunend platform werken?

De educationele applicatie is de voorloper van de professionele applicatie PSS (Prescription Search Support). Deze nieuwe ondersteuningstool zal tegen eind 2025 geïntegreerd worden in de voorschrijfpakketten van voorschrijvers van ambulante zorg.  
 
De tool zal ondersteuning bieden voor de behandeling van infectieziekten in eerste lijn. Het gebruik van de applicatie is complementair met andere initiatieven in het kader van het Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie (NAP-AMR), zoals de antibioticabarometer, het antibiotica stewardship programma, enz.
 
Met de voordelen die hierboven werden benoemd, is het de bedoeling dat de applicatie een effectieve bijdrage levert aan het evidence-based voorschrijven van antimicrobiële middelen, en dat dus beduidend minder nodeloos antibiotica wordt voorgeschreven. Zo kunnen we de resistentie tegen antibiotica terugdringen, want die resistentie brengt ernstige risico’s voor de volksgezondheid met zich mee. En het overbodig voorschrijven van antibiotica brengt ook potentiële bijwerkingen met zich mee.
 
De tool voor professionals zal op basis van de indicatie en de patiëntparameters (ofwel automatisch overgenomen uit het elektronisch patiëntendossier, ofwel manueel aangevinkt) een lijst van behandelopties tonen die:

  • gebaseerd is op wetenschappelijke evidentie
  • aangepast is aan de specifieke situatie van de patiënt.

 
De voorschrijver behoudt daarbij zijn therapeutische vrijheid in de behandeling van zijn patiënt, en maakt steeds een inschatting op basis van de individuele situatie van de patiënt.

Contactgegevens

PSSA

E-mail: pssa@riziv-inami.fgov.be