Met de zomer in aantocht bundelen de FOD Volksgezondheid, het Antigifcentrum en de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals (BFZ), hun krachten om ongelukken met zwembadproducten te voorkomen. Een preventiecampagne, met een brochure en posts op de sociale media moeten zwembadbouwers, hun klanten en bij uitbreiding het grote publiek informeren over het veilig gebruik van deze producten en over wat te doen als er toch iets misloopt.

Vorig jaar, in 2024, kreeg het Antigifcentrum 275 oproepen over blootstelling aan onderhoudsproducten voor zwembaden. In totaal waren er 307 slachtoffers, waaronder 112 kinderen (≤ 14 jaar).

Zwembadbouwers en fabrikanten van deze producten spelen een belangrijke rol in de preventie en de informatie die ze aan hun klanten geven. Dat beseft ook de Belgische Federatie van Zwembad- en Welnessprofessionals. De Federatie zal een brochure met aanbevelingen van veilig gebruik verspreiden onder haar leden, zodat ze hun klanten niet alleen kunnen begeleiden bij de realisatie van hun project, maar ook bij het correcte gebruik van onderhoudsproducten.

Het federaal reductieplan voor biociden van de FOD Volksgezondheid heeft als doel om de risico’s te verminderen, onder andere via het sensibiliseren van gebruikers en het stimuleren van doordacht gebruik.

Er zijn drie belangrijke blootstellingswegen aan zwembadproducten :

  1. Bij inhalatie van chloordampen, die bijvoorbeeld vrijkomen wanneer chloor in contact komt met een zuur.
  2. Bij lokaal contact met de huid of ogen, wat ernstige irritatie of chemische brandwonden kan veroorzaken.
  3. Bij orale inname van chloor, vooral bij kinderen die per ongeluk granulaat inslikken of op een chloortablet bijten, bijvoorbeeld uit een drijvend bakje waarin de tablet langzaam oplost – het is voor een kind makkelijk om deze eruit te halen.

Bij het inademen van chloorgassen, zoek je best meteen frisse lucht op. Als de ademhalingsmoeilijkheden verergeren, gepaard gaan met moeite om diep in te ademen en niet verminderen binnen 24 uur, raadpleeg dan een arts.

Bij huid- en oogcontact is het belangrijk meteen en langdurig te spoelen met lauw stromend water (15 minuten in theorie). Als de klachten aanhouden, neem dan contact op met uw huisarts.

Bij het inslikken van een tablet, laat je het slachtoffer niet braken – om een tweede contact met de slokdarm te vermijden. Laat het slachtoffer een paar slokjes water drinken en volg de symptomen gedurende de komende vier uur. Als er pijn is, moeite met ademhalen, veel moet overgeven, overmatig speeksel produceert of zwelling of letsels in de mond opmerkt, ga dan naar het ziekenhuis.

Deze incidenten zijn te vermijden door enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen:

  • Wees voorzichtig met de producten en gebruik ze niet in het bijzijn van kinderen.
  • Lees het etiket voor gebruik.
  • Vraag advies aan een professioneel bij de verkoop van zwembadproducten.
  • Bewaar de producten in hun oorspronkelijke verpakking. Giet ze niet over in drinkwater- of frisdrankflessen.
  • Laat producten niet onbeheerd of open achter, vooral niet als jonge kinderen vrij rondlopen in de omgeving.

Meer tips op lezenvoorgebruik.be