Elk jaar op 16 oktober zet de internationale gemeenschap voedsel en voedselzekerheid in de schijnwerpers. Het doel van deze dag is het publiek bewust te maken van de strijd tegen honger in de wereld en de toegang tot gezond voedsel voor iedereen.

In het licht van de Covid-19 pandemie zijn de problemen van honger en acute ondervoeding nog sterk toegenomen. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) hebben "drie miljard mensen geen toegang tot gezond voedsel, terwijl overgewicht en obesitas wereldwijd toenemen".

Bovendien gaat, volgens de FAO, ongeveer een derde van al het voedsel dat in de wereld wordt geproduceerd, verloren of wordt het verspild tussen boerderij en tafel. In de EU gaat elk jaar ongeveer 87,6 miljoen ton voedsel verloren of wordt het verspild.

In het licht van dit onevenwicht moeten wij streven naar veilige, gezonde, duurzame en eerlijke voedselsystemen voor iedereen.
Iedereen heeft een rol te spelen. Als burger kunt u bijvoorbeeld invloed uitoefenen op het aanbod door gezond voedsel te eten (zoals groenten en fruit, peulvruchten, volle granen, gedroogd fruit) dat op een duurzame wijze is geproduceerd en uw voedselverspilling tot een minimum te beperken.

Als overheidsdienst is de FOD Volksgezondheid nauw betrokken bij de realisatie van deze doelstelling en werden er al talrijke communicatiecampagnes gelanceerd om u te helpen de juiste keuzes te maken, en dit vanaf de geboorte: