"BELGIUM BUILDS BACK CIRCULAR" of BBBC, de eerste federale projectoproep voor meer circulaire economie, heeft ervoor gekozen om te investeren in 12 winnende projecten. BBBC wil de overgang naar een circulaire economie in België versnellen door innovatieve projecten met een circulaire dimensie te ondersteunen. Vier specifieke sectoren werden uitgelicht: gezondheidszorg, windenergie, biomimetica en fietsen. Tot die laatste categorie behoort E-bis, een veelbelovend en ambitieus bedrijf gespecialiseerd in de herverkoop van ex-leasefietsen.  

 


De succesformule

Het avontuur van E-bis begon in 2020, toen het als eerste Belgische bedrijf lease-, huur- en testfietsen (her)verkocht. E-bis-fietsen zijn circulaire producten, omdat ze hun eerste levenscyclus al achter de rug hebben. Daarom is het essentieel om kopers gerust te stellen over de betrouwbaarheid van hun producten. 

"Alle fietsen worden verkocht met een volledige historiek (datum van eerste gebruik, aantal gereden kilometers, aantal maanden in gebruik, batterijcapaciteit, rapport van de batterij en motor enz.) EN met één jaar garantie en de beschikbaarheid van een servicepunt," legt Willem Beeck uit, medezaakvoerder van E-bis. 

De sleutel tot succes is dus dit winnend trio van waarden waar het bedrijf voor staat: kwaliteit, vertrouwen en circulariteit. 

Betrouwbaarheid is het sleutelwoord


Dit project, gelanceerd door Ecoso en Blusser, is ook een samenwerking tussen sociale en reguliere ondernemingen. Waar mogelijk betrekt E-bis werknemers uit de sociale economie. Zij krijgen de kans om te groeien en werkervaring op te doen met elektrische fietsen. Dit vergroot hun kansen om door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt.
Kortom, e-bis staat voor betrouwbare tweedehandsfietsen, zo goed als nieuw … met een brugfunctie! 
 

Uitdagingen van de markt …

De weg naar succes is echter niet zonder valkuilen. E-bis neemt fietsen over van leasebedrijven; er passeerden dan ook al fietsen van een dertigtal verschillende merken door de handen van hun technici. Dit betekent dat ze zich moeten aanpassen aan de specifieke kenmerken van elk merk, hun computerprogramma, hun onderdelen ... Dat is niet altijd evident.

Bovendien is de fietsmarkt constant in verandering en de laatste jaren zelfs enorm door elkaar geschud: een sterke toename in de leasing en verkoop van nieuwe fietsen, een schaarste aan fietsen en onderdelen, en de shift van mechanische naar elektrische fietsen. Al deze veranderingen hebben invloed op het werk van de medewerkers, die tijd nodig hebben om zich aan te passen en moeten worden opgeleid. 

 

… maar vooral: mooie projecten in de pijplijn 

Dankzij de financiële steun van BBBC wil E-bis zijn circulaire project op een aantal vlakken nog verder ontwikkelen. Bovenaan de lijst staat de professionalisering van de werkplaats en de werknemers om altijd de nieuwste vaardigheden in huis te hebben, en de ambitie om hun circulaire fietsen in heel België aan te bieden.  
Met dit doel voor ogen wil E-bis meer reguliere en sociale medewerkers tewerkstellen en nieuwe verkooppunten en een servicenetwerk na verkoop lanceren. Dit alles in samenwerking met andere circulaire en sociale ondernemingen.

Advies voor wie circulair aan de slag wil? 

Samenwerken is het codewoord, maar niet zomaar samenwerken:  

Je kan het niet alleen! Focus je op je expertise en waar je zelf in gelooft. Werk samen met anderen. Maar laat je goed omringen door organisaties en/of ondernemers met hetzelfde DNA.” - Willem Beeck. 

Bezoek de website van E-bis voor meer informatie over dit circulaire bedrijf: https://e-bis.be/