17 september staat in het teken van World Patient Safety Day!
Het thema van de World Patient Safety Day 2024 is gericht op het verbeteren van de diagnose ten behoeve van de patiëntveiligheid, onder het motto "Get it right, make it safe!".
Op deze dag benadrukken we het belang van een nauwkeurige en tijdige diagnose voor een betere patiëntveiligheid.


Een diagnose identificeert het gezondheidsprobleem van een patiënt en is de sleutel tot toegang tot de zorg en behandeling die ze nodig hebben. Een diagnosefout is het niet tijdig vaststellen van een juiste verklaring voor het gezondheidsprobleem van een patiënt, wat kan betekenen dat de diagnose te laat wordt gesteld, onjuist is of niet wordt gesteld, of dat deze verklaring niet aan de patiënt wordt meegedeeld.

De diagnostische veiligheid kan aanzienlijk worden verbeterd door de systeemgerelateerde problemen en cognitieve factoren aan te pakken die tot diagnostische fouten kunnen leiden. Systeemgerelateerde factoren zijn organisatorische kwetsbaarheden die diagnostische fouten in de hand werken, zoals falende communicatie tussen zorgverleners of zorgverleners en patiënten, zware werkdruk en ineffectief teamwerk. Cognitieve factoren hebben te maken met de opleiding en ervaring van zorgverleners, maar ook met aanleg voor vooroordelen, vermoeidheid en stress.

De WHO zal met alle belanghebbenden blijven samenwerken om diagnostische veiligheid prioriteit te geven en een veelzijdige aanpak te hanteren om systemen te versterken, veilige diagnostische paden te ontwerpen, gezondheidswerkers te ondersteunen bij het nemen van de juiste beslissingen en patiënten te betrekken bij het gehele diagnostische proces.  

Ook bij de FOD Volksgezondheid dragen we diagnostische veiligheid hoog in het vaandel in onze lopende projecten zoals het antibioticabeleid, de medische beeldvorming, de kwaliteit van het transfusieproces, de verloskunde en neonatologie, en in het programma van zorgkwaliteit en patiëntveiligheid.

Patiëntveiligheid is niet alleen een zaak
van zorginstellingen en zorgverleners,
maar ook van patiënten en bezoekers.

Ontdek hoe de verschillende programma’s
binnen de FOD Volksgezondheid bijdragen
aan een juiste en tijdige diagnose!