ZOO Planckendael en ZOO Antwerpen

De Aziatische olifant is een bedreigde diersoort waarvan de aantallen in de natuur nog steeds zorgwekkend achteruit gaan. Volgens recente schattingen zouden er nog 40.000-50.000 olifanten voorkomen in het volledige verspreidingsgebied in Azië. Fragmentatie is bij de Aziatische olifant het grootste pijnpunt. Enkel al door hun grootte hebben olifanten veel voedsel nodig, en kunnen niet overleven in gebieden die worden gedomineerd door landbouw. Olifanten staan dan ook vaak in competitie met de lokale bewoners voor ruimte, voedsel en water, wat leidt tot conflictsituaties.

Ook jacht is een belangrijke factor: er wordt op olifanten gejaagd voor ivoor, vlees en huid. Het doden van mannetjes voor de slagtanden heeft als gevolg dat in sommige gebieden de verhouding mannetjes-vrouwtjes volledig is verstoord. Dit weegt extra op het herstel van de populaties, zelfs in beschermde gebieden.

ZOO Planckendael en ZOO Antwerpen steunen het herstel van leefgebied in India

Sinds de geboorte van Kai-Mook in 2009 steunt de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) het corridorproject van Asian Nature Conservation Foundation (ANCF) in India. In Zuid-India, dat met 6000 olifanten de grootste populatie van Azië herbergt, concurreren mens en olifant voor dezelfde grond. De mensen willen er wonen en gewassen verbouwen, de olifanten gebruiken deze grond om tussen leefgebieden te trekken en water en voedsel te vinden.

Het ANCF zet zich in om het habitat van de olifant in India te verbeteren en conflictsituaties tussen mens en olifant te voorkomen. Dat doen ze onder andere door corridors (wandelstroken) aan te leggen die verschillende leefgebieden met elkaar verbinden. Ze treden er op tegen stropers, proberen olifanten weg te houden uit dorpen en bieden de bevolking elders bewoning en landbouwgrond aan. Zo wordt de harmonie tussen mens en dier daar hersteld.

Met de opbrengst van het K-groeiplan, opgestart bij de geboorte van Kai Mook, kon het ANCF de Thirunelli-Brahmagiri corridor aankopen in de provincie Kerala. De corridor biedt olifanten een verbinding tussen twee belangrijke leefgebieden, zodat voordien geïsoleerde olifantenpopulaties elkaar kunnen tegenkomen. We blijven de Indische natuurbehoudsorganisatie steunen, zodat zij voldoende mensen en middelen kunnen inzetten om de olifantenpopulaties blijvend op te volgen en te beschermen. Op die manier dragen de ZOO en haar bezoekers mee bij aan het behoud van de Aziatische olifant in de natuur

ZOO Planckendael en ZOO Antwerpen: succesvolle kweekpartners

ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael spelen een actieve rol in het internationale kweekprogramma voor de bedreigde Aziatische olifant.

In 2012 opende ZOO Planckendael haar gloednieuwe olifantentempel, met een binnen- en buitenverblijf dat erop voorzien is om de kudde tot een 12-tal dieren te laten groeien. De olifanten hebben er de ruimte om hun natuurlijke gedrag maximaal uit te oefenen, in een sociale groep zoals die zich ook in de natuur vormt. Getuige van het succes hiervan zijn de geboortes in groep. In het nieuwe verblijf konden we al vier kalfjes verwelkomen: Qiyo in 2015, Suki in 2017 en Tun Kai en Tarzen in 2018.

De tempel wordt daarnaast bewoond door de vrouwtjes May Tagu, Khaing Phyo Phyo, Dumbo, Yu Yu Yin en de befaamde Kai-Mook. De kweekgroep wordt vervolledigd door de aanwezigheid van een kweekstier. Eerst was dit Chang, de vader van de vier kalfjes. Hij verhuisde ondertussen naar Kopenhagen, en zijn rol als kweekstier wordt overgenomen door Kanvar.

Ook in ZOO Antwerpen kan je Aziatische olifanten bezoeken. De Egyptische tempel werd zo heringericht dat er een aantal jonge olifantenstieren gehuisvest kunnen worden. Het gaat om bullen die niet langer in de kudde kunnen blijven waarin ze geboren zijn, maar ook nog te jong zijn om als kweekman naar een nieuwe kudde te gaan. Van zodra zij geslachtsrijp zijn, worden zij in andere dierentuinen ingezet om te kweken.

PAIRI DAIZA

Er is altijd een heel sterke band geweest tussen Pairi Daiza en olifanten. Niet minder dan 20 olifanten vertoeven in het park (3 Afrikaanse en 17 Aziatische olifanten).

Pairi Daiza heeft als doel om het publiek de kans te geven om deze prachtige dieren van dichtbij te zien, maar ook om de olifanten een rustgevende pensioen aan te bieden door hen de mogelijkheid te bieden, om in groep, op grote terreinen te leven in het gezelschap van hun verzorgers en mahouts die hen als familie behandelen.

Het voortbestaan van de olifant wordt zwaar bedreigd door stropers en de conflicten met de mensen die wouden en savannes, het natuurlijk habitat van de dikhuiden, aan het vernietigen zijn.

Voor deze reden werd door de Pairi Daiza Foundation, gesticht in 2015, het ‘Elephant Focus’-project gelanceerd met de vier volgende pijlers:

  • Het ontwikkelen van een olifantenreservaat in Pairi Daiza:
    Om in de nabije toekomst in totaal 30 olifanten te kunnen huisvesten, waaronder circus olifanten.
  • Het ondersteunen van conservatie projecten in Azië en Afrika:
    Momenteel steunt de Pairi Daiza Foundation een programma in Vietnam waar het olifantenaantal van 2000 individueën in het wild in 1975 gedaald is naar 150 vandaag de dag. De Pairi Daiza Foundation steunt meer bepaald de ontwikkeling van een voortplantingscentrum die als doel heeft om kleine familie’s te creeren die geherintroduceerd zullen worden in het wild. Tegelijkertijd wordt het ontwikkelen van eco-toerisme gesteund in samenwerking met eigenaars en olifantenmahouts.
  • Het Financiëren van de strijd tegen Herpes:
    Het is een belangrijke doodsoorzaak bij pasgeboren en jonge dieren. Met de steun van de internationale wetenschappelijke wereld, werkt de Pairi Daiza Foundation aan een simpele en goedkope test om Herpes op te sporen en aan de ontwikkeling van het vaccin zelf. Onze Directeur-Dierenarts Tim Bouts, is een voortrekker in dit onderzoek.
  • Het publiek informeren, over de bedreigingen voor olifanten:
    Het is door deze manier van sensibiliseren dat wij, in de eerste plaats de allerkleinsten, via gerichte acties, duidelijk willen maken wat de risico’s zijn van het uitsterven van deze diersoort inhouden. Een diersoort die we, allen samen, kunnen redden.

U kunt de olifanten redden !

Indien hun catastrofale daling in aantal in het wild ook u niet onberoerd laat, help hen dan door de projecten van de Pairi Daiza Foundation te steunen.

Hoe? Door peter/meter te worden van een dier, door een gift te doen, door de stichting op te nemen in uw nalatenschap of door deel te nemen aan het programma ‘verzorger voor één dag’.

Meer info via: 

www.pairidaiza-foundation.org/nl

Wat doet België om de olifanten te beschermen ?

België ondersteunt het African Elephant Fund (only in EN) al een aantal jaar financieel. Dit jaar zal er, net als vorig jaar, 50.000 euro worden gestort aan deze organisatie die nationale beschermingsplannen voor olifanten wil ontwikkelen in Afrika. België maakt sinds kort deel uit van het beheerscomité van de organisatie, zodat het de evaluatie en de goedkeuring van de projecten kan bijwonen.

Ons land subsidieert ook het Virungapark, dat wordt geleid door de Belg Emmanuel de Merode, die op het terrein strijdt tegen het stropen van olifanten.