Het Europees actieplan voor een circulaire economie, dat de Europese Commissie in maart 2020 heeft aangenomen, is één van de hoekstenen van de Europese Green Deal. De circulaire economie vermindert immers de druk op de natuurlijke hulpbronnen en is een essentiële vereiste om het doel van klimaatneutraliteit tegen 2050 te bereiken en de biodiversiteit te beschermen.
De maatschappelijke, economische en milieu-uitdagingen zijn een echte kans om van een lineaire economie over te gaan naar een circulaire economie die de beperkte hoeveelheid wereldwijde hulpbronnen erkent en het hergebruik van grondstoffen aanmoedigt.
In deze context moet de Europese Unie de transitie naar een regeneratief groeimodel stimuleren dat het gebruik van de hulpbronnen ontkoppelt van de economie en dat meer teruggeeft aan de planeet dan wat we van haar afnemen.
Het nieuwe plan breit een vervolg aan de acties van 2015 voor de ontwikkeling van een circulaire economie en wijst de weg naar een duurzame en welvarende economie die niemand achterlaat. Het plan bevat maatregelen die van toepassing zijn op de volledige levenscyclus van de producten, waarbij minder afval wordt geproduceerd. De acties gaan ook over de versterking van het concurrentievermogen en de creatie van nieuwe banen. Ze beogen de bescherming van het milieu en het toekennen van nieuwe rechten aan consumenten.
De maatregelen voor meer duurzame producten zijn gericht op de segmenten en sectoren die veel grondstoffen verbruiken, zoals textiel, de bouw, elektronica of kunststoffen. Deze verschillende acties moeten bijdragen tot de industriële strategie van de EU en tot de toekomstige strategieën voor biodiversiteit, bossen en voeding.
Om de transitie naar een circulaire economie op wereldschaal te realiseren, wil de Commissie het overleg met de andere internationale partners bevorderen.