De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft een openbare raadpleging gehouden over de ‘Mariene Strategie voor de Belgische mariene wateren – deel 1’.
 
De Kaderrichtlijn Mariene Strategie verplicht elke Europese lidstaat om een mariene strategie op te stellen voor de bescherming, het behoud en het herstel van het mariene milieu. Het doel is om een goede milieutoestand te bereiken en een duurzaam gebruik van de mariene wateren te garanderen.
 
De ‘Mariene Strategie voor de Belgische mariene wateren – deel 1’ geeft een overzicht van de huidige staat van het mariene ecosysteem in onze wateren en beschrijft de herziening van de definitie van de goede milieutoestand en de gerelateerde milieudoelen.
 
De openbare raadpleging vond plaats van 1 oktober tot en met 29 november 2024. De opmerkingen konden schriftelijk worden ingediend (via e-mail of per post).
 
Resultaten van de openbare raadpleging
 
In totaal ontvingen we 146 opmerkingen. Deze kwamen van 5 bedrijven, 3 burgers, 2 overheidsinstellingen, een belangenvereniging en een coalitie van ngo’s. Twee indieners wensten anoniem te blijven.
 
Na afloop van de raadpleging hebben we de opmerkingen en voorstellen bestudeerd. We hebben tekstuele verbeteringen aangebracht om het rapport nauwkeuriger te maken. Inhoudelijke opmerkingen hebben we overgenomen voor zover we ze als relevant beschouwden.
 
Een analyse van de resultaten geeft een overzicht van de ontvangen opmerkingen en de manier waarop we hiermee rekening hebben gehouden in het definitieve rapport.
 
Waaruit bestaat de Mariene Strategie?
 
De Mariene Strategie bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De actualisering van de staat van het mariene milieu: dit is een bondige samenvatting gebaseerd op 58 onderliggende, technische indicatorrapporten met zowel Belgische als regionale analyses (in het kader van OSPAR). De indicatorrapporten zijn beschikbaar op de Belgische website over de Kaderrichtlijn Mariene Strategie.
  • De actualisering van de economische en sociale analyse: deze analyse geeft een overzicht van alle gebruikers van de Belgische mariene wateren.
  • De actualisering van de omschrijving van de goede milieutoestand en de vaststelling van milieudoelen voor de Belgische mariene wateren: deze kwamen tot stand via een interactieve en participatieve samenwerking tussen de bevoegde overheidsdiensten en de betrokken wetenschappers.

Dankzij de Kaderrichtlijn Mariene Strategie kunnen huidige en toekomstige activiteiten op het Belgisch Continentaal Plat op een duurzame manier worden gegarandeerd. De goede milieutoestand en de milieudoelen dienen als referentiekader voor de procedures van milieueffectrapportage (MER/MEB), de toekenningsvoorwaarden van machtigingen, het opstellen van beheerplannen, de definitie van compenserende en/of mitigerende maatregelen (dit zijn maatregelen die negatieve effecten verminderen), de oefeningen van mariene ruimtelijke planning, enzovoort.
 
Het definitieve rapport
 
De Mariene Strategie voor de Belgische mariene wateren – deel 1 werd op 11 februari 2025 aan de Europese Commissie overgemaakt.
 
Juridische context van de openbare raadpleging
 
Elke openbare raadpleging, de bekendmaking en de resultaten ervan (de ‘verklaring’ genoemd) moet verlopen volgens de wet van 13 februari 2006 over de inspraak van het publiek op het gebied van leefmilieu.
 
De openbare raadpleging werd bekendgemaakt via een aankondiging:
- in het Belgisch Staatsblad van 11 oktober 2024
- op de federale portaalsite www.belgium.be
- op de nationale website www.aarhus.be
- op de website van de FOD Volksgezondheid www.consult-leefmilieu.be.