Van 21 oktober tot en met 25 november 2024 organiseren de federale milieuadministratie en de drie gewestelijke milieuadministraties voor de zevende keer een raadpleging van het publiek over de toepassing van het Verdrag van Aarhus in België. Zowel de federale overheid als de gewesten moeten ervoor zorgen dat de bepalingen van dit verdrag worden omgezet in het recht en in het beleid. Hierover brengen zij verslag uit, elk voor wat hun bevoegdheden betreft, in een afzonderlijk rapport dat zij moeten overmaken aan de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (UNECE). Over deze verschillende rapporten organiseren ze vooraf een openbare raadpleging.
De rapporten zijn van 21 oktober tot en met 25 november 2024 raadpleegbaar op de volgende websites:
- consult-leefmilieu.be voor de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
- inspraak.omgeving.vlaanderen.be voor het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid;
- leefmilieu.brussels voor Leefmilieu Brussel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;
- environnement.wallonie voor de Service Public de Wallonie Agriculture, Ressources naturelles et Environnement van het Waalse Gewest.
Je vindt er meer uitleg over het formuleren van opmerkingen op deze rapporten. Alle reacties worden verwerkt door de verschillende administraties. Een synthese hiervan wordt in de loop van januari 2025 gepubliceerd op dezelfde websites.
Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor de periode 2021-2024:
- Op federaal niveau:
Het rapport bevat een geactualiseerd overzicht van de verschillende (laagdrempelige) campagnes over milieuonderwerpen georganiseerd door het DG Leefmilieu, van het aantal vragen om informatie ontvangen door de FOD Volksgezondheid en van de beroepen die werden ingediend bij en behandeld door de Federale Beroepscommissie voor de toegang tot milieu-informatie. Ook zijn de twintig openbare raadplegingen die de FOD Volksgezondheid sinds eind 2020 organiseerde opgenomen in het rapport.
Daarnaast vestigen we de aandacht op de volgende belangrijke veranderingen. Op 11 december 2022 werd een nieuwe wet “marien milieu” aangenomen die, onder andere, het algemeen kader bepaalt voor de goedkeuring van projecten in het Belgisch deel van de Noordzee. Daarnaast werd in een koninklijk besluit van 22 oktober 2022 een stapsgewijs proces vastgelegd om te komen tot een maatschappelijk gedragen beleid rond het langetermijnbeheer van langlevend en/of hoogactief radioactief afval. Er werd ook voor het eerst een Federaal Plan Duurzame Ontwikkeling aangenomen.
-
Op niveau van het Vlaamse Gewest:
De links naar verschillende websites en verwijzingen naar de toepasselijke regelgeving werden op verschillende plaatsen geactualiseerd.
Inhoudelijk zijn de belangrijkste nieuwigheden:
- De ontwikkeling van een digitaal portaal met informatie over lopende inspraakprocedures op gewestelijk niveau in het beleidsdomein Omgeving en over niet-Vlaamse procedures
- De wijziging van de weigeringsgronden bij de aanvraag tot openbaarmaking van bestuursdocumenten;
-
De wijzigingen inzake de omgevingsrapportage (vroeger ‘milieurapportage’).
-
Op niveau van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest:
Een van de laatste nieuwigheden is dat op 1 september 2022 een gewestelijke bemiddelaar in functie is getreden. Die biedt elke belanghebbende de mogelijkheid om kosteloos, schriftelijk of mondeling, een klacht in te dienen over de handelingen of de werking van de administratieve overheden.
Er werd een nieuwe wetgeving over de digitale transitie van de administratieve overheden goedgekeurd. Die legt met name garanties op inzake toegankelijkheid en inclusiviteit en vergemakkelijkt zo de informatiedoorstroming onder alle soorten gebruikers.
Tijdens het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie werden op het niveau van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tal van communicatieacties georganiseerd om de burgers te sensibiliseren en te informeren over de impact van de beslissingen op hun dagelijkse leven, en was er zo een betere verspreiding van de informatie aan de bevolking.
-
Op niveau van het Waalse Gewest:
Naast aanpassingen in verband met wetswijzigingen sinds de versie van 2021, bevat het Waalse verslag de laatste ontwikkelingen op het gebied van toegang tot milieu-informatie, zoals de revisie van het Waalse milieuportaal en recente publicaties. De jurisprudentie van CRAIE is ook geïmporteerd en geactualiseerd op de Waalse wetgevingswebsite, WALLEX.
Onder de opmerkelijke wetswijzigingen verduidelijkt het besluit van de Waalse regering van 7 december 2023, voor verenigingen, de procedure voor het aanvragen van erkenning als milieuvereniging en vervolgens, eenmaal erkend, het kader voor het toekennen van een subsidie met betrekking tot een milieuactieplan. Daarnaast biedt de wijziging van Boek I van het milieuwetboek van april 2024 aanvragers van projecten de mogelijkheid om de informatievergadering te filmen voordat ze een vergunning aanvragen.
Het rapport geeft ook feedback over de inspraak van het publiek na raadplegingen op verschillende gebieden, zoals de 360° Biodiversiteitsstrategie, de Bosconferentie en het ontwerp van territoriale ontwikkelingsplan. Deze toevoegingen weerspiegelen de inspanningen van Wallonië om de betrokkenheid van burgers en de transparantie in milieuaangelegenheden te versterken.