Van 21 oktober tot en met 25 november 2024 organiseren de federale en de drie gewestelijke milieuadministraties voor de zevende keer een raadpleging van het publiek over de toepassing van het Verdrag van Aarhus in België.
Het Verdrag van Aarhus geeft iedereen het recht op milieu-informatie, het recht om deel te nemen aan de besluitvorming inzake milieu en toegang tot de rechter in milieuaangelegenheden. Zowel de federale overheid als de gewesten moeten ervoor zorgen dat de bepalingen van dit verdrag worden omgezet in het recht en in het beleid. Hierover brengen zij verslag uit, elk voor wat hun bevoegdheden betreft, in een afzonderlijk rapport dat zij moeten overmaken aan de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (UNECE). Over deze verschillende rapporten organiseren ze vooraf een openbare raadpleging.
Het federale rapport
Het ontwerp van het federale implementatierapport (2024), gecoördineerd door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, werd opgesteld op basis van het rapport van 2020, op vraag van het Secretariaat van het Verdrag van Aarhus. Er zijn twee versies van het rapport beschikbaar:
-
een versie met track changes (bijgehouden wijzigingen) om de veranderingen sinds 2020 weer te geven
-
en een 'cleane versie' (zonder wijzigingen).
Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor de periode 2020-2024:
Het rapport bevat een geactualiseerd overzicht van de verschillende (laagdrempelige) campagnes over milieuonderwerpen georganiseerd door het DG Leefmilieu, van het aantal vragen om informatie ontvangen door de FOD Volksgezondheid en van de beroepen die werden ingediend bij en behandeld door de Federale Beroepscommissie voor de toegang tot milieu-informatie. Ook zijn de twintig openbare raadplegingen die de FOD Volksgezondheid sinds eind 2020 organiseerde opgenomen in het rapport.
Daarnaast vestigen we de aandacht op de volgende belangrijke veranderingen. Op 11 december 2022 werd een nieuwe wet “marien milieu” aangenomen die het algemeen kader bepaalt voor de goedkeuring van projecten in het Belgisch deel van de Noordzee. Daarnaast werd in een koninklijk besluit van 22 oktober 2022 een stapsgewijs proces vastgelegd om te komen tot een maatschappelijk gedragen beleid rond het langetermijnbeheer van langlevend en/of hoogactief radioactief afval. Er werd ook voor het eerst een Federaal Plan Duurzame Ontwikkeling aangenomen.
Jouw mening telt
We nodigen je uit om ons je opmerkingen op het federale rapport te bezorgen:
- via nils.vanstappen@health.fgov.be
- per post: Nils Vanstappen
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
DG Leefmilieu – Dienst Biodiversiteit & Governance
Galileelaan 5/2, 1210 Brussel
De opmerkingen moeten ons uiterlijk op maandag 25 november 2024 bereiken. Een synthese van de antwoorden wordt in de loop van januari 2025 gepubliceerd op deze website.
Alvast hartelijk dank voor je inbreng!
De rapporten van de gewesten
Je kan ook de rapporten van de drie gewestelijke milieuadministraties raadplegen via:
-
inspraak.omgeving.vlaanderen.be voor het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid;
-
leefmilieu.brussels voor Leefmilieu Brussel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;
-
environnement.wallonie voor de Service Public de Wallonie Agriculture, Ressources naturelles et Environnement van het Waalse Gewest
Meer info over het Verdrag van Aarhus: www.aarhus.be