De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben een openbare raadpleging gehouden over de actualisering van de Belgische Nationale Biodiversiteitsstrategie tegen 2030.
Waarover ging deze raadpleging?
De Belgische Nationale Biodiversiteitsstrategie werd ontwikkeld als reactie op artikel 6 van het Verdrag inzake Biologische Diversiteit (Rio, 1992). De Nationale Biodiversiteitsstrategie 2006-2016 werd aangenomen op 26 oktober 2006 door de Interministeriële Conferentie Leefmilieu (ICL). Een eerste geactualiseerde strategie ‘Biodiversiteit 2020’ werd door de ICL goedgekeurd en aangenomen op 13 november 2013. Op 28 maart 2023 mandateerde de ICL de Stuurgroep Biodiversiteitsverdrag om in overleg met de Stuurgroep Natuur de Nationale Biodiversiteitsstrategie te herzien zodat ze de doelstellingen van het wereldwijde kader van Kunming-Montreal weerspiegelt, en om de geldigheidsduur ervan te verlengen tot 2030.
De herziene strategie biedt strategische richtlijnen voor het ontwikkelen van beleid en toekomstige acties om het verlies aan biodiversiteit tegen 2030 een halt toe te roepen. Ze geldt voor de periode 2025-2030 en is herzien om in lijn te zijn met de Europese en mondiale doelstellingen.
De strategie omvat 16 strategische doelstellingen en 82 operationele doelstellingen, die een breed scala aan maatregelen dekken om de belangrijkste oorzaken van biodiversiteitsverlies aan te pakken, aangetaste ecosystemen te herstellen en biodiversiteit in alle aspecten van de samenleving te integreren.
Resultaten van de openbare raadpleging
De openbare raadpleging vond plaats van 24 juni 2024 tot en met 24 september 2024. De opmerkingen konden schriftelijk worden ingediend (via e-mail of per post).
In totaal ontvingen we 190 reacties van 9 particulieren, 5 non-profitorganisaties, 1 adviesorgaan, 1 groep niet-gouvernementele organisaties, 1 niet-gouvernementele organisatie en 1 partnerschap van overheden en maatschappelijke organisaties.
Na afloop van de raadpleging hebben experten de opmerkingen en voorstellen bestudeerd. We hebben tekstuele verbeteringen aangebracht om het plan nauwkeuriger te maken. Inhoudelijke opmerkingen hebben we verwerkt en opgenomen voor zover deze door experten als relevant werden beschouwd.
Belangrijkste opmerkingen en aanpassingen
De belangrijkste opmerkingen gingen over:
- Het belang van het definiëren van specifieke, meetbare, haalbare, realistische en tijdgebonden doelstellingen;
- De impact van mijnbouw;
- De ecologische voetafdruk van België op de wereldwijde biodiversiteit verkleinen.
Op basis van al deze opmerkingen werd de herziene Nationale Biodiversiteitsstrategie aangepast en voltooid. We hebben de volgende wijzigingen aangebracht:
- Waar mogelijk werden doelstellingen geherformuleerd;
- Er werd tekst toegevoegd om de aandacht te vestigen op de impact van mijnbouw op de biodiversiteit;
- Een nieuwe doelstelling 4bis over de ecologische voetafdruk van Belgische consumptie op de wereldwijde biodiversiteit werd toegevoegd;
- Doelstelling 14.2 over de deelname van jongeren in het beslissingsproces over het behoud van biodiversiteit en hun toegang tot de nodige mogelijkheden en middelen werd herzien.
Een analyse van de resultaten geeft een overzicht van alle ontvangen opmerkingen en de manier waarop we hiermee rekening hebben gehouden in de definitieve herziene strategie.
De herziene Nationale Biodiversiteitsstrategie tot 2030
De Uitgebreide Interministeriële Conferentie Leefmilieu heeft de herziene Nationale Biodiversiteitsstrategie op 30 januari 2025 definitief goedgekeurd.
Voor meer informatie, zie www.biodiv.be.
Juridische context van de openbare raadpleging
Elke openbare raadpleging, de bekendmaking en de resultaten ervan (de ‘verklaring’ genoemd) moet verlopen volgens de wet van 13 februari 2006 over de inspraak van het publiek op het gebied van leefmilieu.
De openbare raadpleging werd bekendgemaakt via een aankondiging:
- in het Belgisch Staatsblad van 10 juni 2024
- op de federale portaalsite www.belgium.be
- op de nationale website www.aarhus.be
- op de website van de FOD Volksgezondheid www.consult-leefmilieu.be.