Van 9 februari tot en met 9 april 2023 heeft de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een openbare raadpleging gehouden over het ontwerp ‘Instandhoudingsdoelstellingen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee - aanvulling Vlakte van de Raan’ en over het ontwerp ‘Beheerplannen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee (2022-2027) - aanvulling Vlakte van de Raan’. 
 
Ze geven aan wat er specifiek voor het beschermd gebied ‘Vlakte van de Raan’ nagestreefd en ondernomen wordt ter realisatie van de Europese natuurdoelen, namelijk het behouden van een gunstige staat van instandhouding voor de beschermde habitats en soorten.
 
In het ontwerp ‘Instandhoudingsdoelstellingen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee – aanvulling Vlakte van de Raan’ zijn voor de te beschermen habitats en soorten overkoepelende doelen beschreven die, waar mogelijk, verdere invulling krijgen door concrete, operationele instandhoudingsdoelstellingen.
 
Het ontwerp ‘Beheerplannen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee (2022-2027) – aanvulling Vlakte van de Raan’ geeft een overzicht van de verschillende maatregelen die aangenomen zijn en van de acties die in de komende jaren uitgevoerd moeten worden.
 
Resultaten van de openbare raadpleging (verklaring)
 
Dit is de verklaring zoals bedoeld in de wet van 13/02/2006 over de inspraak van het publiek op het gebied van leefmilieu.
 
De openbare raadpleging werd bekendgemaakt via een aankondiging in het Belgisch Staatsblad van 25 januari 2023. De aankondiging werd ook gepubliceerd op de federale portaalsite www.belgium.be, de nationale website www.aarhus.be en de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu www.consult-leefmilieu.be.
 
De openbare raadpleging duurde 60 dagen (van 9 februari 2023 tot en met 9 april 2023). De opmerkingen konden schriftelijk worden ingediend (e-mail of post).
 
In totaal ontvingen we één reactie opgesteld door verschillende ngo’s.
 
Na afloop van de raadpleging hebben we deze reactie bestudeerd. Er werden geen concrete opmerkingen/verbetersuggesties aangebracht bij de voorliggende documenten. 
 
Bij het ontwerp ‘Instandhoudingsdoelstellingen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee - aanvulling Vlakte van de Raan’ wordt gevraagd voldoende budget te voorzien voor aanvullend wetenschappelijk onderzoek om hiaten in de kennis voor 2030 te identificeren en te dichten.
 
De dienst Marien Milieu onderschrijft het belang van monitoring en kennisverwerving en blijft in de toekomst wetenschappelijk onderzoek en monitoring ondersteunen. 

In de reactie wordt expliciet gevraagd de resultaten van het onderzoek uitgevoerd door EVINBO over het habitatgebruik van fint (Alosa fallax) in het Belgisch deel van de Noordzee mee te nemen naar de toekomst.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de dienst Marien Milieu en de resultaten zullen dus zeker meegenomen worden naar de toekomst.
 
Bij het ontwerp ‘Beheerplannen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee (2022-2027) – aanvulling Vlakte van de Raan’ wordt aandacht gevraagd voor

  • de goede uitvoering van de passende beoordeling waarbij aandacht wordt besteed aan cumulatieve effecten met huidig en toekomstig gebruik van ruimte in en rond de Vlakte van de Raan, en de impact op Habitatgebieden in de buurlanden;
  • wetenschappelijk onderzoek om kennishiaten weg te werken, met een expliciete verwijzing naar onderzoek dat in opdracht van de dienst Marien Milieu uitgevoerd wordt door EVINBO over het habitatgebruik van fint (Alosa fallax);
  • bewustmaking rond de impact van visserij en lopend onderzoek van ILVO rond precisie monitoring;
  • eventueel gebruik van niet-inheemse soorten in maricultuur.

De dienst Marien Milieu deelt deze bezorgdheden en zal deze bijgevolg ook meenemen in haar werkzaamheden.
 
Daarnaast werd er ook gevraagd om de studie “Paoleti, S., S. Degraer, V. Van Lancker, G. Van Hoey (2021). Study Assignment to determine the conservation status of the Vlakte van de Raan Natura 2000 area. Final report commissioned by the Federal Public Service Health, Food Chain Safety and Environment. 49 pp.” vlot publiek toegankelijk te maken.
 
Naar aanleiding van deze vraag werd de studie op onze website geplaatst; ze kan geraadpleegd worden via onderstaande link.
Studie naar de biologische status van de ‘Vlakte van de Raan’ (EN) | FOD Volksgezondheid (belgium.be)
 
Definitieve versie van de instandhoudingsdoelstellingen en het beheerplan voor de Vlakte van de Raan
 
De minister heeft op 1 september het ministerieel besluit tot aanvulling van het ministerieel besluit van 11 januari 2022 betreffende de herziening van de instandhoudingsdoelstellingen voor de mariene beschermde gebieden aangenomen. Dit besluit werd op 18 oktober 2023 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd <link>.
 
Op 29 november 2023 heeft de minister de aanvulling voor de Vlakte van de Raan bij de ‘Beheerplannen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee (2022-2027)’ goedgekeurd.
Deze aanvulling kan geraadpleegd worden via deze <link>.

Context 

De Europese Habitat- en Vogelrichtlijn verplicht de lidstaten beschermde gebieden (Natura 2000-gebieden) in te stellen voor de bescherming van habitats en soorten. In het Belgische deel van de Noordzee is 37% als Natura 2000-gebied aangewezen.



Het marien ruimtelijk plan (MRP) 2020-2026 voorziet in de aanduiding van het habitatrichtlijngebied ‘Vlakte van de Raan’, aan de Nederlandse grens. Dit gebied zal bijdragen aan de bescherming van de zandbanken, de banken van schelpkokerwormen en de fint.

Om tot een goed beheer te komen, voorziet het koninklijk besluit van 27 oktober 2016 betreffende de procedure tot aanduiding en beheer van de mariene beschermde gebieden dat er instandhoudingsdoelstellingen en beheerplannen vastgesteld worden. Deze instandhoudingsdoelstellingen en beheerplannen geven aan wat er binnen de Vlakte van de Raan nagestreefd en ondernomen wordt om de ‘gunstige staat van instandhouding’ voor de beschermde habitats en soorten te herstellen of te behouden. 

Voor meer informatie, zie Natuurbescherming en herstel.