Praktijkassistenten zijn de paramedische beroepsbeoefenaars die de arts en andere zorgverleners bijstaan bij technische en ondersteunen de taken. Hun taak is belangrijk omdat ze het werk van artsen en andere zorgverstrekkers kunnen verlichten.

U kunt sinds 1 mei 2024 een aanvraag tot erkenning indienen bij de bevoegde gemeenschap.
Hieronder vindt u enkele veel gestelde vragen:

De praktijkassistent voert technische en ondersteunende medische taken uit. Het kan bijvoorbeeld gaan over:

  • stalen voor het labo afnemen
  • inspringen bij het onthaal
  • een aantal administratieve, logistieke en IT-taken uitvoeren

Deze paramedische beoefenaars:

  • zijn verantwoordelijk voor het telefonische, elektronische en fysieke onthaal in de huisartspraktijk
  • bieden ondersteuning in het zorgverleningsproces
  • nemen administratieve en boekhoudkundige taken op zich
  • bieden logistieke ondersteuning
  • voeren onder de eindverantwoordelijkheid van de arts, een aantal welomschreven en geprotocolleerde medisch-technische taken uit. Die kerntaken houden vooral verband met:
    • het verzamelen en behandelen van stalen: een eenvoudige bloedafname of andere staalafname of urinetest
    • controle van de bloeddruk
    • registratie van een elektrocardiogram
    • het steriel materiaal klaarzetten voor een interventie zoals wondhechting
 

U dient houder te zijn van een diploma van praktijkassistent dat een opleiding bekroont buiten het verplichte secundair onderwijs. Deze opleiding dient ten minste 90 ECTS studiepunten of ten minste 970 contacturen te bevatten. Het opleidingsprogramma voldoet aan de vereisten die vermeld zijn in artikel 2 van het koninklijk besluit 26 november 2023. Het vermeldt onder andere welke theoretische en praktische opleidingsonderdelen aan bod moeten komen tijdens de opleiding tot praktijkassistent.

Als u voldoet aan deze minimale kwalificatievereisten komt u in aanmerking voor een erkenning en een visum als praktijkassistent. Na het voltooien van de opleiding moet u als praktijkassistent uw beroepskennis en vaardigheden onderhouden en bijwerken via een bijscholing van ten minste 7,5 uren per jaar.

De Federale Overheid is bevoegd om de minimale kwalificatievereisten voor de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen te bepalen. De Gemeenschappen zijn bevoegd voor de interpretatie van de minimale kwalificatievereisten en voor de organisatie van het onderwijs. U vindt meer informatie op hun website:

 

Een reflectiegroep heeft in het najaar van 2022 een vernieuwd duurzaam organisatie- en financieringsmodel voor de hedendaagse huisartsenpraktijk uitgewerkt om zo tot een ‘New Deal’ voor de huisartsen te komen. Het rapport van de reflectiegroep stelt de functie van praktijkassistent voor. Daarna werden adviezen over het beroep, de toekomstige toegestane activiteiten en de voorwaarden voor de uitoefening gevraagd aan de verschillende adviesorganen:  Hoge Raad van artsen en artsen specialisten en van huisartsen, de Federale Raad en Technische Commissie voor de verpleegkunde en de Federale Raad en de Technische Commissie voor de paramedische beroepen. 
Op basis van onder andere deze adviezen kwam het koninklijk besluit van 26 november 2023 betreffende het beroep van praktijkassistent tot stand.

Er staan twee zoekmotors op de homepage onder de rubriek Een erkend beroepsbeoefenaar zoeken.

In de zoekmotor voor burgers kunt u nagaan of een beroepsbeoefenaar het recht heeft om een erkende beroepsactiviteit in de gezondheidszorg in België uit te oefenen en voor welke specialiteit.
De zoekmotor voor werkgevers is enkel toegankelijk voor de vertegenwoordigers van een organisatie of een onderneming.

De nominatieve lijsten van de zorgberoepsbeoefenaars (Excel bestand) staan niet meer op de website.
 

Nadat u een erkenning hebt ontvangen van een van de Gemeenschappen, ontvangt u automatisch uw visum van de FOD Volksgezondheid. U hoeft dus zelf geen stappen te ondernemen: het is de bevoegde Gemeenschap die uw dossier opvolgt.

U heeft ook zelf toegang tot uw visum op ons downloadportaal zodra dit werd toegekend. U kunt het op ieder moment eenvoudig downloaden met uw elektronische identiteitskaart (eID) of met de app Itsme.
Als u over een buitenlands diploma beschikt, dient u een visum aan te vragen om in België te kunnen werken. Volg dan deze procedure.
 

De Gemeenschappen kennen de erkenningen toe:

 

Wenst u het beroep van praktijkassistent in België met een buitenlands diploma uit te oefenen? U dient een visum,  een erkenning of een gelijkwaardigheid van uw buitenlands diploma te hebben.

Volg deze procedure om een aanvraag te doen.
 

Raadpleeg de recente adviezen van de verschillende adviesorganen van de FOD Volksgezondheid op de website adviesorganen van de FOD Volksgezondheid. 

 

Lees meer informatie op de algemene webpagina over de paramedische beroepen.

Neem contact op met het Service Center als u het antwoord op uw vraag niet vindt.