De federale staat verveelvoudigt de communicatieacties om het publiek te sensibiliseren.

Het directoraat-generaal (DG) Leefmilieu van de FOD Volksgezondheid verspreidt precieze informatie over de risico's die deze soorten inhouden voor de biodiversiteit. Het publiek sensibiliseren is de eerste stap om deze invasies te voorkomen.

Video's

De video BeBiodiversity over invasieve uitheemse soorten

Wat is het verband tussen een ficus en een egel? Onze consumptie heeft een impact op de biodiversiteit, in België en elders.

De campagne #BeBiodiversity stelt korte animatiefilms voor die tonen hoe veelvoorkomende gewoontes de dreiging voor de fauna, de flora en hun leefmilieu kunnen doen toenemen.

De Europese Unie financiert hierrond een onderzoeksproject. Er werd een animatiefilmpje gemaakt: Alien Challenge. Daarin wordt u uitgenodigd om deel te nemen aan de telling van de invasieve uitheemse soorten in België.

Meer informatie op https://www.inaturalist.org/ en https://waarnemingen.be/

Publicaties

Invasieve waterplanten

De FOD en het Biodiversiteitsplatform hebben een folder gemaakt, met als titel 'Stop de verspreiding van invasieve waterplanten!' als hulp bij het herkennen van de voornaamste waterplanten die een bedreiging vormen voor het milieu, evenals de alternatieve soorten die zonder gevaar voor de biodiversiteit gebruikt kunnen worden.

 SOS Invasies

Deze waaiervormige brochure zoomt op ludieke en pedagogische wijze in op het fenomeen en toont de in België meest voorkomende soorten.

Alternatieven voor invasieven

Kies voor biodiversiteit in je tuin! Deze brochure maakt je wegwijs in de problematiek van invasieve planten en helpt je op je ontdekkingstocht naar alternatieve planten.

De folder 'Alternatieven voor invasieve planten' geeft u informatie over de problematiek van invasieve uitheemse planten.