Bij de dienst Marien Milieu streven we naar een duurzame balans tussen een gezond marien milieu en menselijke activiteiten op zee. Dat is cruciaal om de aanwezige biodiversiteit te beschermen en, waar nodig, te herstellen. Daarom moet voor elke ingrijpende menselijke activiteit op zee een vergunning of toelating aangevraagd worden.
Milieuvergunning
Voor de volgende activiteiten dient volgens de wet marien milieu van 11 december 2022 een milieuvergunning aangevraagd te worden:
- het plaatsen of uitbaten van een offshore-installatie (bijvoorbeeld een windmolenpark);
- het graven van sleuven;
- het ophogen van de zeebodem;
- het gebruik van explosieven;
- het gebruik van toestellen met een grote akoestische impact;
- het achterlaten en het vernietigen van wrakken en gezonken scheepsladingen;
- commerciële en industriële activiteiten (bijvoorbeeld aquacultuur).
Een cruciaal element in een vergunningsaanvraag voor bovenstaande activiteiten is het milieueffectbeoordelingsrapport (MER). Het MER brengt de mogelijke milieugevolgen van een activiteit in kaart. Tijdens een publieksraadpleging kan het brede publiek opmerkingen maken bij dit rapport, en ook de leden van de Raadgevende Commissie MRP (Marien Ruimtelijk Plan) verlenen hun advies. Daarna beoordeelt de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM) de effecten op het milieu, waarna de BMM adviseert over de aanvaardbaarheid van de activiteit. Ook de dienst Marien Milieu verleent haar advies. Uiteindelijk beslist de minister over het verlenen van de vergunning.
De wet voorziet ook dat voor de exploratie en exploitatie van de minerale en andere niet-levende rijkdommen van de zeebodem en van de ondergrond (bijvoorbeeld zandontginning) een milieuvergunning ‘continentaal plat’ nodig zal zijn, naast de reeds bestaande concessieverplichting. De regels hierover zijn nog niet in werking.
Natura 2000-toelating en -goedkeuring
Projecten of plannen die significante gevolgen kunnen hebben op één of meerdere Natura 2000-gebieden moeten over een Natura 2000-toelating (voor projecten) of -goedkeuring (voor plannen) beschikken. Ook voor het bekomen van deze toelating of goedkeuring moeten een aantal stappen worden doorlopen.
Als het onduidelijk is of een Natura 2000-toelating vereist is voor een plan of project kan de initiatiefnemer hierover advies vragen aan de BMM (optionele screening).
Indien een toelating of goedkeuring dient te worden aangevraagd, moet de initiatiefnemer van het project of plan een ontwerp passende beoordeling voorleggen aan de BMM. Na evaluatie van het ontwerp van de initiatiefnemer, stelt de BMM de passende beoordeling op. Hierna verleent de dienst Marien Milieu een advies. Tot slot beslist de minister over het al dan niet toekennen van de toelating of goedkeuring. De minister kan enkel een toelating of goedkeuring geven indien uit de passende beoordeling de zekerheid is verkregen dat het project of plan de instandhoudingsdoelstellingen van het betrokken Natura 2000-gebied niet in het gedrang brengt.
Indien deze zekerheid niet kan worden verkregen, kan de toelating of goedkeuring toch verleend worden indien er geen andere alternatieven zijn, het project nodig is om dwingende redenen van groot openbaar belang én de nodige compenserende maatregelen worden getroffen.
Sommige activiteiten hebben zowel een milieuvergunning als een Natura 2000-toelating nodig, sommige slechts één van beide. Zo heeft een gemotoriseerde sportwedstrijd in Natura 2000-gebied geen milieuvergunning nodig, maar wel een Natura 2000-toelating.
Regelgeving
De procedures van een milieuvergunning, een Natura 2000-toelating, een Natura 2000-goedkeuring en een milieuvergunning ‘continentaal plat’ zijn terug te vinden in het koninklijk besluit van 26 april 2024 betreffende de procedure tot instelling van mariene beschermde gebieden, tot Natura 2000-toelating en Natura 2000-goedkeuring en tot milieuvergunning in de Belgische zeegebieden.
Dit uitvoeringsbesluit werd genomen in uitvoering van de wet van 11 december 2022 ter bescherming van het marien milieu en ter organisatie van de mariene ruimtelijke planning in de Belgische zeegebieden (wet marien milieu).
-
Verleende milieuvergunningen
-
Natura-2000 toelatingen
-
Voorbeelden:
-
Wetteksten
-
- Wet Marien Milieu (2022)
- Wet Marien Milieu (1999) (opgeheven)