U vindt het geheel in een geconsolideerde versie van verordening 1333/2008, waarin de oorspronkelijke verordening aangepast werd aan (bijna) alle wijzigingen.

Hieronder vindt u alle individuele verordeningen en wat uitleg.

Verordening (EG) Nr. 1333/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake levensmiddelenadditieven: lijst van wijzigingen

Rectificatie gepubliceerd op 27 april 2010.

Bijlage I: definities van de functionele klassen van levensmiddelenadditieven
Bijlage II: EU lijst van voor gebruik in levensmiddelen goedgekeurde levensmiddelenadditieven en gebruiksvoorwaarden
Bijlage III: EU lijst van voor gebruik in levensmiddelenadditieven, voedingsenzymen, levensmiddelenaroma’s en voedingsstoffen goedgekeurde levensmiddelenadditieven, met inbegrip van draagstoffen, en desbetreffende gebruiksvoorwaarden
Bijlage IV: uitzonderlijke traditionele levensmiddelen
Bijlage V: kleurstoffen met een aanvullende etiketteringsregel

Bijlage I: Functionele klassen van levensmiddelenadditieven, werd gewijzigd door verordening 510/2013 door de toevoeging van ‘contrastverhogers’

Bijlage II: EU lijst van voor gebruik in levensmiddelen goedgekeurde levensmiddelenadditieven en gebruiksvoorwaarden

Sinds 1 juni 2013 is bijlage II van verordening 1333/2008, zoals bepaald in verordening 1129/2011, van toepassing en dit primeerde boven de drie koninklijke besluiten, namelijk het koninklijk besluit van 9 oktober 1996 betreffende kleurstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt en het koninklijk besluit van 1 maart 1998 betreffende in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen, met uitzondering van de bepalingen voor cafeïne, welke nog nationaal blijven bestaan (naast het gebruik van cafeïne als aroma). Vervolgens wijzigde het koninklijk besluit van 19 september 2014 het koninklijk besluit van 1 maart 1998. Het koninklijk besluit van 17 september 2014 heeft onder andere de besluiten van 9 oktober 1996 en 17 februari 1997 opgeheven. Het koninklijk besluit van 17 september 2014 legt ook het verband tussen de verordening 1333/2008 en de Belgische wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de verbruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere produkten, voor wat betreft de bestraffing van overtredingen.

Bijlage II bevat verschillende delen:

  • Deel A bevat algemene bepalingen waaronder bepalingen die relevant zijn voor de beperkingen op de “carry over” regel
  • Deel B is de lijst van alle toegelaten additieven, met hun nummer en officiële naam (dit is relevant voor de etikettering van de additieven)
  • Deel C bevat de definities van groepen van additieven
  • Deel D is de lijst van de levensmiddelencategorieën. Er is ook een Europese leidraad voor interpretatie van de levensmiddelencategorieën
  • Deel E bevat de gebruiksvoorwaarden voor additieven in de levensmiddelencategorieën. Enkel de additieven die opgelijst zijn onder een categorie, mogen er in gebruikt worden.

Sommige wijzigingen van bijlage II van verordening 1333/2008 waren eerder dan 1 juni 2013 van toepassing, namelijk:

  • Toelating en gebruiksvoorwaarden van het nieuwe glansmiddel/bedekkingsmiddel E1205 basisch methacrylaatcopolymeer in voedingssupplementen in vaste vorm: sinds 2 december 2011, zie verordening 1129/2011
  • Normverhoging voor het antiklontermiddel E551 siliciumdioxide in zoutvervangers: sinds 2 december 2011, zie verordening 1129/2011
  • Toelating en gebruiksvoorwaarden voor de zoetstof steviolglycosiden (E960) reeds van toepassing sinds 2 december 2011, zie verordening 1131/2011
  • Gebruik van (schuim)stabilisator E1200 polydextrose in bier met verlaagde energetische waarde en alcoholarm bier: sinds 25 juni 2012, zie verordening 470/2012
  • Gebruik van conserveermiddel E1105 lysozym in bier dat niet gepasteuriseerd of steriel gefiltreerd wordt: sinds 25 juni 2012, zie verordening 471/2012 Let op: allergenenetikettering van toepassing (bevat ei)
  • Gebruik van de emulgator E445 glycerolesters van houthars voor het bedrukken van gepersonaliseerde en/of promotionele suikergoedproducten met harde afdeklaag: sinds 25 juni 2012, zie verordening 472/2012
  • Gebruik van de conserveermiddel benzoëzuur-benzoaten (E210-213) in alcoholvrije pendanten van wijn, sinds 19 juli 2012, zie verordening 570/2012
  • Gebruik van de emulgator polysorbaten (E432-E436) in kokosmelk, sinds 23 juli 2012, zie verordening 583/2012
  • Gebruik van talk (E553b) en carnaubawas (E903) op ongepelde gekleurde gekookte eieren en het gebruik van schellak (E904) op ongepelde gekookte eieren, sinds 13 augustus 2012, zie verordening 675/2012
  • Toelating en gebruiksvoorwaarden van de zoetstof polyglycitolstroop (E964) van toepassing sinds 29 november 2012, zie verordening 1049/2012 Let op: bij hoge concentraties is de waarschuwing voor het laxatief effect van polyolen van toepassing
  • Gebruik van het antischuimmiddel dimethylpolysiloxaan (E900) in voedingsupplementen (alleen bruistabletten), sinds 3 december 2012, zie verordening 1057/2012
  • Gebruik van glansmiddelen bijenwas (E901), carnaubawas (E903), schellak (E904) en microkristallijne was (E905) op bepaalde soorten fruit: sinds 25 december 2012, zie verordening 1147/2012. De additieven worden gebruikt tegen uitdroging, tegen oxidatie en tegen bederf tijdens lang transport, want de was legt een beschermlaag op de (oneetbare) schil van bananen, mango’s, avocado’s, granaatappelen, papaja’s en ananasssen
  • Gebruik van het antioxidant en conserveermiddel sulfiet (E220-228) en het schuimstabilisator propyleenglycolalginaat (E405) in gefermenteerde dranken op basis van druivenmost, sinds 25 december 2012, zie verordening 1148/2012
  • Gebruik van het antioxidant “extracten van rozemarijn” (E392) in vullingen voor gevulde droge deegwaren (ravioli), sinds 25 december 2012, zie verordening 1149/2012
  • Gebruik van het conserveermiddel dimethyldicarbonaat (E242) in bepaalde alcoholhoudende dranken, sinds 28 december 2012, zie verordening 1166/2012

Volgende wijzigingen gelden sinds de inwerkingtreding van gans bijlage II (verordening 1129/2011, rectificaties gepubliceerd op 24/5/2013) op 1 juni 2013 of zijn nadien in werking getreden:

  • Toelating voor kaliumdiacetaat (E261) om de groei van micro-organismen te remmen, als natriumvrij alternatief voor natriumdiacetaat, sinds 1 juni 2013, zie verordening 25/2013
  • Strengere gebruiksvoorwaarden voor de kleurstoffen E104 (chinolinegeel), E110 (zonnegeel FCF/oranjegeel S) en E 124 (ponceau 4R, cochenillerood A): van toepassing sinds 1 juni 2013 met overgangsmaatregel voor producten die voordien geproduceerd zijn, zie verordening 232/2012
  • Een reeks van wijzigingen/correcties van bijlage II, zie verordening 438/2013, sinds 3 juni 2013
  • Verscheidene additieven in bepaalde alcoholische dranken (Poolse producten), zie verordening 509/2013, sinds 24 juni 2013
  • Het gebruik van ijzeroxiden en ijzerhydroxiden (E172), hydroxypropylmethylcellulose (E464) en polysorbaten (E432-436) voor het markeren van bepaalde soorten fruit (citrusfruit, meloen en granaatappel), zie verordening 510/2013, sinds 24 juni 2013
  • Het gebruik van extracten van rozemarijn (E 392) in bepaalde vlees- en visproducten met een laag vetgehalte, zie verordening 723/2013, sinds 16 augustus 2013
  • Het gebruik van bepaalde additieven in imitatieviskuit op basis van zeewier, zie verordening 738/2013, sinds 20 augustus 2013
  • Toelating en gebruiksvoorwaarden van een nieuw additief E499 plantensterolen die rijk zijn aan stigmasterol als stabilisator in diepvriesklare alcoholhoudende cocktails, zie verordening 739/2013, sinds 20 augustus 2013
  • Toelating en gebruiksvoorwaarden van twee nieuwe additieven: E 1206 neutraal methacrylaatcopolymeer en E 1207 anionisch methacrylaatcopolymeer in vaste voedingssupplementen, zie verordening 816/2013, sinds 18 september 2013
  • Toelating en gebruiksvoorwaarden van een nieuw additief E 423 Octenylbarnsteenzuurgemodificeerde Arabische gom in enkele voedingsmiddelen, zie verordening 817/2013, sinds 18 september 2013
  • Het gebruik van sucrose-esters van vetzuren (E473) in aroma’s voor heldere gearomatiseerde dranken op basis van water, zie verordening 818/2013, sinds 18 september 2013
  • Het gebruik van zoetstoffen in bepaalde smeerbare fruit- en groenteproducten, zie verordening 913/2013, sinds 14 oktober 2013
  • Het gebruik van difosfaten (E450), trifosfaten (E451) en polyfosfaten (E452) in nat gezouten vis, zie verordening 1068/2013, sinds 20 november 2013
  • Het gebruik van natriumfosfaten (E339) in natuurlijke darmen voor worsten, zie verordening 1069/2013, sinds 20 november 2013
  • Wijzigingen en correcties, zie verordening 1274/2013, sinds 27 december 2013
  • Gebruik van zwaveldioxide en sulfieten (E220-228) in gearomatiseerde wijnproducten, zie verordening 59/2014, sinds 13 februari 2015
  • Toelating en gebruiksvoorwaarden van een nieuw additief E1208 polyvinylpyrrolidon-vinylacetaatcopolymeer, zie verordening 264/2014, sinds 4 april 2014
  • Toelating en gebruiksvoorwaarden van een nieuw additief E450(ix) magnesiumdiwaterstofdifosfaat, als zuurteregelaar en rijsmiddel, zie verordening 298/2014, sinds 14 april 2014
  • Toelating en gebruiksvoorwaarden van een nieuw additief E969 advantaam als zoetstof, zie verordening 497/2014, sinds 4 juni 2014
  • Herziening van gebruiksvoorwaarden van karamelkleurstoffen in bier en moutdranken, zie verordening 505/2014, sinds 5 juni 2014
  • Toelating en gebruiksvoorwaarden van een nieuw additief E243 ethyllauroylarginaat als conserveermiddel in bepaalde warmtebehandelde vleesproducten, zie verordening 506/2014, sinds 5 juni 2014
  • Uitbreiding van het toegelaten gebruik van additieven in vleesbereidingen, zie verordening 601/2014, sinds 25 juni 2014
  • Toelating en gebruiksvoorwaarden van een nieuw additief E1209 polyvinylalcohol-polyethyleenglycol-entcopolymeer als glansmiddel in vaste voedingssupplementen: zie verordening 685/2014, sinds 11 juli 2014
  • Uitbreiding gebruik van aluminiumlakken van kleurstoffen, zie verordening 923/2014, sinds 15 september 2014
  • Schrapping/verbod E912 esters van montaanzuur, zie verordening 957/2014, sinds 1 oktober 2014, met overgangsperiode voor levensmiddelen die E912 bevatten en voor 1 oktober 2014 legaal in de handel zijn gebracht
  • Het gebruik van calciumascorbaat (E302) en natriumalginaat (E401) in fruitsla, zie verordening 969/2014, sinds 3 oktober 2014
  • Uitbreiding van het toegelaten gebruik van E450 difosfaten, namelijk als rijsmiddel en zuurteregelaar in kant-en-klaar gistdeeg, zie verordening 1084/2014, sinds 5 november 2014
  • Uitbreiding van het toegelaten gebruik van zoetstoffen in smeerbare producten, zie verordening 1092/2014, sinds 6 november 2014
  • Uitbreiding van het toegelaten gebruik van kleurstoffen in gearomatiseerde gerijpte kaas, zie verordening 1093/2014, sinds 6 november 2014
  • Uitbreiding van het toegelaten gebruik van aluminiumlakken van cochenille, karmijnzuur, karmijn (E120), namelijk voor dieetvoeding voor medisch gebruik, zie verordening 2015/537, sinds 21 april 2015
  • Verhoging van het maximaal gebruiksgehalte voor benzoëzuur-benzoaten (E210-E213) in gekookte gepekelde garnalen, zie verordening 2015/538, sinds 21 mei 2015
  • Wijzigingen en rectificaties, zie verordening 2015/647, sinds 15 mei 2015
  • Toelating en gebruiksvoorwaarden voor een nieuw additief L-leucine (E641) als draagstof in tafelzoetstoffen, zie verordening 2015/649, sinds 15 mei 2015
  • Uitbreiding van het toegelaten gebruik van E101 riboflavinen en E160a carotenen, in gedroogde aardappelkorrels en –vlokken, zie verordening 2015/1378, sinds 1 september 2015
  • Toelating van een nieuw additief E534 ijzertartraat, als antiklontermiddel in zout en zoutvervangers, zie verordening 2015/1739, sinds 20 oktober 2015
  • Uitbreiding van het toegelaten gebruik van E968 erytritol, in gearomatiseerde dranken met verlaagde energetische waarde of zonder toegevoegde suikers, zie verordening 2015/1832, sinds 3 november 2015
  • Uitbreiding van het gebruik van extracten van rozemarijn (E392) in smeerbare vetproducten, zie verordening 2016/56, sinds 9 februari 2016 wijziging van de levensmiddelencategorie azijn, zie verordening 2016/263, sinds 17 februari 2016
  • Gebruik van bepaalde levensmiddelenadditieven die in alle levensmiddelencategorieën zijn toegestaan, sinds 28 maart 2016, zie verordening 2016/324
  • Gebruik van steviolglycosiden (E 960) als zoetstof in mosterd, sinds 13 april 2016, zie verordening 2016/441
  • Gebruik van steviolglycosiden (E 960) als zoetstof in bepaalde dranken met verlaagde energetische waarde of zonder toegevoegde suikers, sinds 22 april 2016, zie verordening 2016/479
  • Gebruik van propionzuur en propionaten (E 280 - E 283) in tortilla's, sinds 23 mei 2016, zie verordening 2016/683 
  • Gebruik van levensmiddelenadditieven in voor menselijke voeding bestemde caseïnaten, sinds 25 mei 2016, zie verordening 2016/691  
  • Gebruik van sucralose (E 955) als smaakversterker in kauwgom, sinds 27 oktober 2016, zie verordening 2016/1776
  • Gebruik van steviolglycosiden  (E 960)  als zoetstof in bepaalde suikergoedproducten, sinds 20 maart 2017, zie  verordening 2017/335
  • Gebruik van nitrieten (E 249-250) in "golonka peklowana” betreft, sinds 6 juni 2017, zie verordening 2017/839
  •  Gebruik van fosforzuur  -fosfaten- di-, tri- en polyfosfaten (E 338-452) in bepaalde vleesbereidingen, sinds 11 juni 2017, zie verordening 2017/871
  •  Gebruik van butaan (E 943a), isobutaan (E 943b) en propaan (E 944) in kleurstofpreparaten, sinds 11 juni 2017, zie verordening  2017/874 
  •  Gebruik van kaliumcarbonaat (E 501) op geschilde, gesneden en geraspte groenten en geschild, gesneden en geraspt fruit, sinds 4 augustus, zie verordening 2017/1270
  • Gebruik van kaliumpolyaspartaat als stabilisator in wijn, sinds 18 augustus, zie verordening 2017/1399 
  • Gebruik van fosforzuur — fosfaten — di-, tri- en polyfosfaten (E 338-452) in bevroren verticale vleesspiezen, sinds 7 februari 2018; zie verordening 2018/74 
  • Gebruik van zoetstoffen in banketbakkerswaren, sinds 12 februari 2018; zie verordening 2018/97 
  • Gebruik van thaumatine (E 957) als smaakversterker in bepaalde categorieën levensmiddelen, sinds 24 mei 2018; zie verordening 2018/677
  • Gebruik van polyglycerolpolyricinoleaat (E 476) in geëmulgeerde sauzen, sinds 25 mei; zie verordening 2018/682
  • Wijzinging wat betreft cochenille, karmijnzuur, karmijn (E 120), vanaf 23 oktober 2019; zie verordening 2018/1472
  • Toelating van een nieuw additief licht gesubstitueerde hydroxypropylcellulose (L-HPC; E 463a) in voedingssupplementen, sinds 21 oktober 2018; zie verordening 2018/1461 
  • Gebruik van levensmiddelenadditieven in levensmiddelencategorie 17, sinds 29 oktober 2018; zie verordening 2018/1497 .

Sommige wijzigingen zorgen voor strengere regels naar aanleiding van herbeoordelingen door EFSA. De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu vraagt aan de bedrijven uit de levensmiddelensector om zich tijdig op deze overgang voor te bereiden.

  • Volgende additieven zijn sinds 1 juni 2013 door verordening 1129/2011 niet meer toegelaten voor gebruik als additieven in voedingsmiddelen: E154 bruin FK, E160f bèta-apo-8'-caroteenzuur (C30), E161g canthaxanthine (nog wel in medicijnen toegelaten), E231-E232 orthofenylfenol en natriumorthofenylfenol (gereglementeerd als gewasbeschermingsmiddel), E558 bentoniet.
  • Strengere gebruiksvoorwaarden voor de kleurstoffen E104 (chinolinegeel), E110 (zonnegeel FCF/oranjegeel S) en E 124 (ponceau 4R, cochenillerood A); zie verordening 232/2012,
  • aluminiumbevattende levensmiddelenadditieven zoals natriumaluminiumfosfaat (E541), aluminiumsulfaten (E520-523), aluminiumsilicaten (E554-559), de kleurstof aluminium (E173) en aluminiumlakken van kleurstoffen; zie verordening 380/2012. De inwerkingtreding gebeurt in fasen.
  • Het additief E912 esters van montaanzuur is door verordening 957/2014 niet meer toegelaten voor gebruik sinds 1 oktober 2014.
  • Wegens afschaffing van het concept van banketbakkerswaren voor specifieke voedingsdoeleinden, is de toelating voor intense zoetstoffen in banketbakkerswaren voor specifieke doeleinden geschrapt; zie verordening 2018/97.
  • Het gebruik van levensmiddelenadditief E 203 calciumsorbaat is niet meer toegelaten sinds 12 augustus 2018; zie verordening 2018/98
  • Het gebruik van levensmiddelenadditieven octylgallaat (E 311) en dodecylgallaat (E 312) is niet meer toegelaten vanaf 25 oktober; zie verordening 2018/1481

Bijlage III: EU lijst van voor gebruik in levensmiddelenadditieven, voedingsenzymen, levensmiddelenaroma’s en voedingsstoffen goedgekeurde levensmiddelenadditieven, met inbegrip van draagstoffen, en desbetreffende gebruiksvoorwaarden

Verordening 1130/2011 is van toepassing sinds 2 december 2011, met een overgangsperiode tot maximaal 2 december 2013 voor sommige gebruiken. De bepalingen in bijlage III vervangen deze over draagstoffen in additieven en over additieven in aroma’s uit het koninklijk besluit van 1 maart 1998 betreffende in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen. Bovendien worden er aanvullend gebruiksvoorwaarden voorzien voor additieven andere dan draagstoffen in additieven, voor additieven in enzymen en voor additieven in nutriënten.

Bijlage III is verder gewijzigd via volgende verordeningen:

  • Verordening 25/2013, wat betreft kaliumdiacetaat, sinds 6 februari 2013
  • Verordening 244/2013, wat betreft het gebruik van tricalciumfosfaat (E341iii) in preparaten van voedingsstoffen bestemd voor gebruik in levensmiddelen voor zuigelingen en peuters, sinds 9 april 2013
  • Verordening 256/2013, wat betreft het gebruik van natriumascorbaat (E301) in vitamine D-preparaten die bestemd zijn voor gebruik in levensmiddelen voor zuigelingen en peuters, sinds 10 april 2013
  • Verordening 510/2013, wat betreft het gebruik van polysorbaten (E432-E436) in preparaten van contrastverhogers, sinds 24 juni 2013
  • Verordening 817/2013, wat betreft het gebruik van E 423 Octenylbarnsteenzuurgemodificeerde Arabische gom in aroma’s, sinds 18 september 2013
  • Verordening 818/2013, voor wat betreft het gebruik van sucrose-esters van vetzuren (E473) in aroma’s voor heldere gearomatiseerde dranken op basis van water, sinds 18 september 2013
  • Verordening 1274/2013, voor E466, sinds 27 december 2013
  • Verordening 2015/639, voor E551 in E1209, sinds 14 mei 2015
  • Verordening 2015/647, voor E423 en E404, sinds 15 mei 2015
  • Verordening 2015/1362, voor E551, sinds 27 augustus 2015
  • Verordening 2017/1271, wat betreft het gebruik van siliciumdioxide (E 551) in kaliumnitraat (E 252), sinds 4 augustus 2017
  • Verordening 2018/98, wat betreft het gebruik van E 203 calciumsorbaat, sinds 12 februari 2018
  • Verordening 2018/1462,  wat betreft de specificaties van bepaalde sorbitaanesters (E 491 sorbitaanmonostearaat, E 492 sorbitaantristearaat en E 495 sorbitaanmonopalmitaat), sinds 18 oktober 2018  
  • Verordening 2018/1481, wat betreft octylgallaat (E 311) en dodecylgallaat (E 312), vanaf 25 oktober 2018.

Verordening 238/2010 wijzigde bijlage V met betrekking tot het etiketteringsvoorschrift voor dranken met een alcoholgehalte van meer dan 1,2 volumeprocent en die bepaalde voedingsmiddelenkleurstoffen bevatten.

Een geconsolideerde versie van verordening 1333/2008 staat ter beschikking via eur-lex. Alle talen kunnen opgezocht worden. Er worden niet continu geconsolideerde versies gemaakt en de tekst kan dus onvolledig zijn. Geconsolideerde versies blijven informeel. Opgelet: Bepalingen die nog niet geldig zijn, worden niet opgenomen in een geconsolideerde versie. Indien gebruiksvoorwaarden strenger worden, dan zijn ze pas van toepassing na een overgangsperiode, waarin de bedrijven zich kunnen aanpassen. Voor dit doel moeten dus de gepubliceerde individuele verordeningen geconsulteerd worden.

Ook stelt de Europese Commissie een database ter beschikking met de gebruiksvoorwaarden in bijlage II, via de Food Additive Database (in het Engels ). Het is dus slechts een fragment van de verordening. Men kan zoekfuncties gebruiken in de database, per voedselcategorie of per additief. Het principe is hetzelfde als voor geconsolideerde teksten op eur-lex: de database geeft weer wat op dit moment van toepassing is. De Europese Commissie heeft zich geëngageerd om de database up to date te houden. Foutjes kunnen niet uitgesloten worden. Teksten in het vakje “description” zijn een hulp bij interpretaties van de voedselcategorieën.

In de Warenwetgeving, uitgegeven door Uitgeverij Die Keure, zijn up to date geconsolideerde versies te vinden in het Nederlands en Frans, inclusief informatie over de toekomstige normen.