Verordening (EG) Nr 609/2013 omkadert enkel volgende categorieën als ‘voeding voor specifieke groepen’: 

  • a) volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding
  • b) bewerkte voeding op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en jonge kinderen
  • c) voedingsmiddelen voor medisch gebruik
  • d) volledig dagvervangende voedingsmiddelen voor gewichtsbeheersing

Voor elk van deze categorieën, zijn er strikte en specifieke bepalingen op het vlak van de samenstelling, etikettering en reclame,… ) opgenomen in gedelegeerde verordeningen.

Er zijn ook strikte maximum gehalten vastgelegd voor pesticiden residu’s in de Verordening (EG) Nr 609/2013 en de gedelegeerde verordeningen. 

Enkel voor ‘bewerkte voeding op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en jonge kinderen’ is er nog geen gedelegeerde verordening van kracht.  In afwachting hiervan blijven de bepalingen van koninklijk besluit van 18 februari 1991 betreffende voedingsmiddelen bestemd voor bijzondere voeding  van toepassing voor de categorie ‘bewerkte voeding op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en jonge kinderen’. 

Let op: een groot aantal bepalingen in bovenstaand Koninklijk Besluit zijn niet meer geldig door de Europese geharmoniseerde wetgeving, die automatisch van kracht zijn in de Europese Unie. Dit Koninklijk Besluit dient hieraan nog aangepast te worden. Het concept ‘dieetvoedingsmiddel’ is bovendien opgeheven. 

De chemische vormen van nutriënten en andere voedingsstoffen die mogen toegevoegd worden aan voedingsmiddelen voor specifieke groepen zijn vastgelegd in annex van de Verordening (EG) Nr 609/2013.

Sommige van deze categorieën zijn onderworpen aan een notificatieplicht. De notificatiemodaliteiten zijn eveneens vastgelegd in het koninklijk besluit van 18 februari 1991 betreffende voedingsmiddelen bestemd voor bijzondere voeding. 

Meer details zijn terug te vinden op de specifieke pagina’s:

Melding van ongewenste bijwerkingen (Nutrivigilantie)

Het nutrivigilantiesysteem heeft als doel de gezondheid van de consument te beschermen door snel ongewenste effecten te identificeren die verband houden met de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, waaronder “voeding voor specifieke groepen” (‘food for specific groups’ FSG). Operatoren zijn verplicht om ongewenste bijwerkingen in verband met de consumptie van FSG via een onlineformulier. Gezondheidswerkers en burgers kunnen deze op vrijwillige basis melden. 

Nuttige link:

Europese Commissie – DG SANTE