Om de gezondheid van de consument zo goed mogelijk te beschermen, is de levensmiddelenwetgeving in de Europese Unie (de Algemene Levensmiddelen Verordening of General Food Law, EU-verordening Nr. 178/2002) gebaseerd op het principe van de risicoanalyse. Een onderdeel hiervan is de risicobeoordeling, die gebruikt maakt van beschikbare wetenschappelijke gegevens.
Deze gegevens vloeien voort uit wetenschappelijke studies die onder meer in opdracht van DG Dier, Plant en Voeding van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu worden uitgevoerd door onderzoekslaboratoria. Ze dragen bij tot de risicobeoordeling van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), en spelen dus een belangrijke rol bij het uitzetten van het beleid rond voedselveiligheid.
Het gaat bijvoorbeeld om studies over de risico’s van een bepaald micro-organisme, een contaminant, een additief of een nieuw ingrediënt voor de Belgische consument door consumptie van levensmiddelen.
Overzicht van de voornaamste wetenschappelijke studies
Microbiologie
- Campylobacter in vleeskippen: verslag van de workshop over recent onderzoek (28/01/2016)
- TRAVIFOOD-onderzoek naar de aanwezigheid en beheersing van virussen in voeding (News van 05/04/2016)
- Verbeterde analysemethode voor ziekteverwekkende E. coli dankzij IDESTEC-onderzoek (28/01/2016)
- Salmonella en ziekteverwekkende E. coli kunnen overleven op slazaden, in irrigatiewater en op slabladeren (19/08/2015)
- Chemische en microbiologische waterkwaliteit groenten en fruit is geruststellend (12/08/2015)
- Onderzoek naar Bacillus cereus, een minder bekende ziekteverwekkende bacterie in voedsel (12/08/2014)
- Pathogencook: onderzoeksproject naar de hitte-inactivatie van ziekteverwekkende kiemen bij het bakken van vers vlees (30/04/2014)
- Campylobacter in kippenslachthuizen: onderzoek naar risicofactoren (28/03/2012)
Additieven
- Propyleenglycol in dranken (13/10/2021)
- Recente studie schat de inname van de contaminanten in de kleurstoffen ammoniakkaramel en sulfiet-ammoniakkaramel door de Belgische bevolking (16/11/2015)
- Belg loopt geen risico op een te hoge inname van lycopeen (07/02/2012)
- Artificiële zoetstoffen geen risico (03/02/2011)
- Inname van benzoëzuur door de Belgische bevolking
- Inname van sulfiet door de Belgische bevolking
- Evaluatie van de blootstelling van de Belgische bevolking aan levensmiddelenadditieven
Nieuwe voedingsmiddelen of voedselingrediënten
- Voedingsmiddelen met fytosterolen: lees het etiket (22/04/2011)
- Risico's verbonden aan de consumptie van fystosterolen/fystostanolen (23/06/2023)
Contaminanten
- Acrylamide levels in less investigated foodstuffs; Scientific report (08/11/2021)
- Minerale olie in levensmiddelen in kaart gebracht (13/11/2019)
- Tendens tot vermindering van de acrylamidegehalten in producten voor zuigelingen en peuters bedoelde levensmiddelen in België (28/08/2018)
- Doorsnee Belg neemt niet te veel arseen in via voeding (09/02/2016)
- Inname van dioxines in België gedaald tot veilig niveau (14/07/2010)
Interessante links
- Cel Contractueel onderzoek
- Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, EFSA: www.efsa.europa.eu
- Hoge Gezondheidsraad, HGR: www.hgr-css.be
- Wetenschappelijk comité van het FAVV: www.afsca.be/wetenschappelijkcomite
- Belgisch instituut voor gezondheid: www.sciensano.be