Specifieke voedselallergieën en –intoleranties

 

Kippenei-allergie

Allergie aan kippenei komt vooral bij jonge kinderen voor. Bij deze doelgroep is dit zelfs het belangrijkste allergeen. De allergie kan wel verdwijnen met het opgroeien. De symptomen van kippenei-allergie zijn heel uiteenlopend: van huidaandoeningen, spijsverteringsproblemen, oogontsteking en Oraal Allergisch Syndroom tot anafylactische shock. Zelfs kleine hoeveelheden ei kunnen ernstige symptomen uitlokken, soms met dodelijke afloop.

Een aantal kruisallergieën zijn mogelijk: tussen het eigeel en het eiwit, en tussen kippenei en ei van kalkoen, eend en gans. Personen die zogenaamd pneumo-sensibel zijn voor eiwitten van vogels, en dus allergisch reageren na het inademen van extracten van pluimen en op uitwerpselen van vogels, kunnen ook een voedselallergie voor kippenei ontwikkelen.

De enige behandeling op dit ogenblik bestaat erin om alle bestanddelen van het ei uit het dieet te weren. Dit is echter geen gemakkelijke opdracht, want eieren worden door de voedingsindustrie in allerlei voedingsmiddelen als stollingsmiddel, schuimmiddel, emulgator, kleurstof, … gebruikt.

 

Pinda-allergie

Pinda’s worden niet alleen in voedingsmiddelen verwerkt, maar ook in dierenvoeders en non-foodproducten zoals cosmetica. Pinda-allergie komt vooral bij kinderen voor maar is een stuk hardnekkiger dan kippenei-allergie, zodat ze ook meer voorkomt bij volwassenen.

Qua symptomen is dit één van de ergste allergieën. De meest voorkomende symptomen zijn huidproblemen maar evengoed kan een anafylactische shock worden uitgelokt, die potentieel dodelijk is. Door het risico op anafylactische shock is het heel moeilijk om te bepalen hoeveel pinda een allergisch persoon mag innemen voor hij allergische reacties vertoont. De meest voor de hand liggende behandeling bestaat er dus momenteel in om dit allergeen uit het voedingspatroon te bannen.

Bij pinda-allergie kunnen er kruisreacties optreden met lupinen, soja, erwten, noten en berkenpollen. Ook tussen pinda en pitten van citrusvruchten werden er al gevallen van kruisreacties vastgesteld. De bewerking van pinda’s heeft een invloed op het allergeen vermogen ervan: zo zal ruwe arachideolie meer risico’s inhouden dan geraffineerde, omdat de allergene eiwitten hier in grote mate uit gefilterd zijn. Voorzichtigheid blijft echter de boodschap voor alle patiënten met pinda-allergie.

 

Notenallergie

Noten maken deel uit van de voedingsmiddelen die het vaakst fatale anafylactische reacties veroorzaken. Notenallergie is des te ernstiger omdat ze blijft bestaan op volwassen leeftijd. Bovendien zijn kruisreacties met verschillende notensoorten, pinda’s en andere plantaardige voedingsmiddelen (zoals pijnappelpitten en sesam) heel frequent.

Op dit ogenblik bestaat er geen enkel technisch procedure die de allergeniciteit van noten helemaal kan opheffen. De enige behandeling van een voedselallergie bestaat in de eliminatie van het allergeen uit het dieet. Mensen met notenallergie, en hun omgeving, moeten een goede kennis hebben van het allergeen, maar ook etiketten van voedingsmiddelen correct kunnen aflezen en precies weten hoe ze bij een accidentele inname moeten reageren.

 

Melk: eiwitallergie / lactose-intolerantie

Koemelkeiwitallergie en lactose-intolerantie zijn twee duidelijk verschillende pathologieën wat de ernst van de aandoening betreft, alhoewel de symptomen dikwijls identiek zijn, wat het stellen van een gedifferentieerde diagnose moeilijk maakt. Medische testen kunnen aantonen om welke pathologie het precies gaat.

Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s, maar verdwijnt meestal bij het opgroeien.

De behandeling bestaat erin om dit allergeen uit het voedingspatroon te schrappen, wat niet zo eenvoudig is omdat koemelk in bijzonder veel voedingsmiddelen wordt verwerkt. Sommige mensen met lactose-intolerantie kunnen toch nog een bepaalde hoeveelheid van deze stof verdragen.

 

Sulfieten

Zwaveldioxide en sulfieten worden in voedingsmiddelen als antioxidant gebruikt. Ze komen ook voor in andere producten zoals geneesmiddelen. Zowel door inname, inademing als contact met de huid kunnen allergische reacties optreden, waaronder huidproblemen en astma.

Er bestaan geen gestandaardiseerde methoden om de diagnose van overgevoeligheid voor sulfieten te stellen. Meestal worden huidtesten en provocatietesten uitgevoerd. Om ongewenste reacties op sulfieten te voorkomen moeten patiënten de bootstelling vermijden.

Voor meer informatie raadpleeg: www.ciriha.org

 

Onze andere pagina's