De voedingsindustrie gebruikt water als bestanddeel of als ander doeleinde tijdens het proces van vervaardiging en verdeling van voedingsmiddelen. In de meerderheid van de gevallen, moet dit water van drinkbare kwaliteit zijn en moet zij aan de hoge eisen beantwoorden die door een Europese reglementering worden bepaald: de richtlijn 98/83/EG betreffende de kwaliteit van voor menselijke consumptie bestemd water. Deze richtlijn werd omgezet in nationale wetgeving door verschillende besluiten in functie van de bevoegdheden van de deelstaten of de federale overheid.
Indien een voeding verwerkend bedrijf het water gebruikt dat door het openbare distributienet wordt geleverd dan valt dit onder de controle van de regionale autoriteiten. Het gaat om:
- De Vlaamse Milieumaatschapij (VMM) voor de regio Vlaanderen
- La Direction générale Agriculture, Ressources naturelles et Environnement voor de regio Wallonië
- L’Institut Bruxellois pour la Gestion de l’Environnement (IBGE) voor de regio Brussel
Indien een voeding verwerkend bedrijf het water gebruikt dat door het openbare distributienet wordt geleverd maar daarna nog behandelt (bijvoorbeeld om zijn samenstelling te veranderen) of indien het bedrijf water gebruikt van een andere bron dan het openbare netwerk (bijvoorbeeld putwater, regenwater, recyclage van afvalwater of andere waterprocessen) dan wordt de kwaliteit van het water gereglementeerd door:
- Het koninklijk besluit van 14 januari 2002 betreffende de kwaliteit van voor menselijke consumptie bestemd water dat in voedingsmiddeleninrichtingen verpakt wordt of dat voor de fabricage en/of het in de handel brengen van voedingsmiddelen wordt gebruikt;
- Het koninklijk besluit van 12 juni 2017 tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 januari 2002 betreffende de kwaliteit van voor menselijke consumptie bestemd water dat in voedingsmiddeleninrichtingen verpakt wordt of dat voor de fabricage en/of het in de handel brengen van voedingsmiddelen wordt gebruikt (meer info).
Aanvullende inlichtingen
- Brochure „de kwaliteit van het water dat bij de voedselindustrieën wordt gebruikt – Toepassingsgids van de reglementering
- Hulpmiddel voor de officiële controle van water , FAVV.
Andere interessante website:
- De Europese Commissie: http://ec.europa.eu/environment/water/water-drink/legislation_en.html
Wetgeving
-
20170612_AR_KB_Water PDF document - 4.92 MB
-
20020114_AR_KB_ kwaliteit van voor menselijke consumptie bestemd water PDF document - 82.65 KB