Houden de EAS-systemen een gezondheidsrisico in?

foto_detectiepoort_EM&G_NL

Om de bevolking te beschermen tegen gekende kortetermijneffecten (thermische belasting, nadelige effecten op het zenuwstelsel) verbonden aan de elektromagnetische velden afkomstig van de EAS-systemen, werden er grenswaarden vastgelegd (grenswaarden op de stroomdichtheid en SAR-waarde). Het is de verantwoordelijkheid van de fabrikant om enkel die producten op de markt te brengen die voldoen aan de grenswaarden.

Sommige mensen ervaren gezondheidsklachten bij gebruik van draadloze apparatuur of in de buurt van elektrische apparaten bij veldwaarden die bij de meeste mensen helemaal geen hinder veroorzaken. Dit fenomeen wordt beschreven in de rubriek “Elektromagnetische overgevoeligheid”.

Waarop te letten?

In het algemeen

De standaard schrijft voor dat conformiteitsmetingen door de fabrikant worden uitgevoerd op een afstand van 20 cm en meer. Men veronderstelt immers dat het publiek niet blijft hangen aan de ingang van een winkel en dat het niet op de detectiepoortjes gaat leunen.

Het is daarom aangeraden om op te letten hoe u zich positioneert ten opzichte van de detectiepoortjes. Blijf er niet lange tijd tussen stilstaan, leun er niet op en maak ook uw kinderen daarop attent. Er zullen geen brandwonden ontstaan en geen lichtflitsen in de ogen verschijnen - de grenswaarden voorzien een ruime veiligheidsmarge. Toch is voorzichtigheid de boodschap.

Personen met elektronische implantaten

In het bijzonder dienen de dragers van elektronische implantaten (zoals pacemakers, implanteerbare hartdefibrillatoren) op te letten. Het risico op storing van de normale werking van het implantaat is tegenwoordig niet zo groot. De laatste decennia is de bestendigheid van elektronische implantaten tegen elektromagnetische straling aanzienlijk verbeterd. Toch kunnen accidenten gebeuren.

Het is ook hier weerom aan te raden om niet tussen of naast de detectiepoortjes stil te blijven staan, maar rustig door te stappen. Kortstondige elektromagnetische storingen worden door moderne pacemakers weg gefilterd, en enkel als de drager een 30-tal seconden vlakbij de poorten blijft staan, ontstaat er een risico dat het elektronische implantaat hierop zal reageren.

Jammer genoeg voorziet de Europese reglementering geen specifieke signalisatie of waarschuwing op de detectiepoorten. De redenering hierbij is dat accidenten uiterst zeldzaam zijn.