Koop energiezuinige producten die een A, A+, A++ of A+++ label hebben

Op de website www.energievreters.be kan u onder de rubrieken huishoudelektro en multimedia het verbruik van uw huidig apparaat evalueren of een nieuw zuinig apparaat kiezen en zien hoeveel u bespaart.

Koop huishoudtoestellen met het EU Ecolabel

Wist u dat er televisietoestellen, PC’s en draagbare computers zijn met het EU Ecolabel? Deze toestellen verbruiken minder elektriciteit en zijn dus voordeliger voor u en voor het milieu.

Koop apparaten aangepast aan uw noden

Als u veel was heeft, is het nuttig om te investeren in een A-label wasmachine met grote trommel die u volledig vult. Als u een kleinere machine koopt zal u de was in 2 keer moeten doen wat minder efficiënt is. Maar pas op dat u geen te grote wasmachine koopt. Als u ze niet volledig vult, kunnen grote wasmachines met het A-label voor een zelfde was meer energie verbruiken dan kleinere wasmachines met het B-label.
Controleer daarom op het energielabel wat de capaciteit is van de wasmachine en wat het jaarlijks energieverbruik is. Dit is wat uw energieleverancier u uiteindelijk factureert. Wees altijd kritisch als u een aankoop overweegt:
• Heb ik nog altijd een grote diepvriezer nodig nu de kinderen het huis uit zijn?
• Heb ik wel een droogkast nodig?
• Is het nodig mijn televisie nu al te vervangen?

Gebruik uw huishoudapparaten juist en aandachtig

Zelfs een zuinig toestel kan onnodig veel verbruiken. Leest u de energiebesparende onderhoudstips in de gebruikershandleiding? Hebt u al geprobeerd de stofzuiger op een lagere stand te gebruiken?

Waak over het sluimerverbruik, u kan tot de helft besparen

Laat toestellen niet onnodig aanstaan. Vermijd de waakstand waar mogelijk. Programmeer toestellen zodat ze vanzelf uitgaan. Het sluimerverbruik van vele apparaten maakt dat ze in de lange periode dat ze niet gebruikt worden of in de waakstand staan evenveel energie verbruiken als op de momenten dat ze echt gebruikt worden.
• Als u niet kijkt kan de televisie toch uit?
• Zet het koffiezetapparaat af wanneer u klaar bent.
• Uw printer en scanner kan u toch gerust pas inschakelen wanneer u ze nodig heeft ?
• Haal de stekker uit het stopcontact bij apparaten die u niet meer gebruikt

Doe mee aan gescheiden afvalinzameling

U kan uw oude apparaten achter laten in de winkel waar u uw nieuw apparaat koopt of u kan terecht in uw containerpark. Voor elektrische en elektronische apparatuur bestaat er in België een terugnameplicht. Als uw apparaat nog werkt kan u het laten ophalen door een kringwinkel in uw buurt.