Consumenten krijgen er een bondgenoot bij in hun zoektocht naar elektronische en elektrische apparaten: de herstelbaarheidsindex. Dit instrument zal aangeven in hoeverre producten op de Belgische markt, gaande van elektrische steps tot grasmaaiers, herstelbaar zijn. Ontdek hoe deze index wordt berekend en welke producten eronder vallen! 

Wat is de herstelbaarheidsindex?  

De index is een score van 1 tot 10 en beoordeelt de reparatie- en demontagemogelijkheden van producten, evenals hun levensduur. Het doel is om fabrikanten aan te moedigen om producten te ontwikkelen die makkelijk te herstellen en te hergebruiken zijn, zodat vervroegde veroudering en verspilling van natuurlijke hulpbronnen wordt tegengegaan.  

Deze maatregel kadert binnen het federaal actieplan voor de circulaire economie en zal een efficiënter gebruik van hulpbronnen bevorderen, werkgelegenheid en innovatie stimuleren, en bijdragen aan een aanpak voor  de wereldwijde milieu-uitdagingen. 

Vanaf 2 mei 2025 krijgen grote bedrijven 18 maanden en kleine bedrijven 24 maanden de tijd om aan de nieuwe regelgeving te voldoen. 

Welke producten vallen onder de herstelbaarheidsindex?  

De herstelbaarheidsindex zal verplicht zijn voor de volgende producten:  

  • Vaatwassers 
  • Hoovers 
  • Hogedrukreinigers 
  • Grasmaaiers 
  • Laptop (met uitzondering van tablets) 
  • Fietsen (zowel gewone als elektrische)  
  • Elektrische steps 

Welke criteria worden gebruikt om de herstelbaarheidsindex te berekenen? 

De index is een score van 1 tot 10, gebaseerd op verschillende criteria: 

  • Beschikbaarheid van technische herstelinformatie en onderhoudshandleidingen;  
  • Gemak van demontage en benodigd gereedschap;  
  • Beschikbaarheid van reserveonderdelen en levertijden;  
  • Verhouding tussen de prijs voor herstel en de prijs van het nieuwe product;  
  • Andere specifieke criteria gerelateerd aan het product. 

Uw verplichtingen als importeur of fabrikant? 

Fabrikanten en invoerders zullen verantwoordelijk zijn voor het bepalen van de herstelbaarheidsindex van hun producten. De FOD Volksgezondheid zal de technische standaarden en berekeningsschema’s hiervoor voorzien vanaf 1 december 2024. 

De score moest naast de prijs worden weergegeven. Bij een aankoop, in de winkel of online, moeten verkopers de score van de herstelbaarheidsindex naast de prijs weergeven, samen met technische normen en details over hoe de herstelbaarheidsindex is berekend via een URL of QR-code. Deze informatie moet in dezelfde grootte worden weergegeven als de prijs. 

De index is een score van 1 tot 10 en wordt weergegeven aan de hand van een pictogram en een kleurcode, variërend van rood voor het laagste niveau van herstelbaarheid tot donkergroen voor het hoogste niveau.   

Wat zijn de gevolgen van niet-naleving? 

De federale Milieu-inspectie van de FOD Volksgezondheid zal verantwoordelijk zijn voor de controle op de correcte naleving van de nieuwe regelgeving. Bij niet-naleving riskeert de overtreder een administratieve boete tussen 100 en 15.000 euros. 

Meer info 

Bedrijven kunnen vragen stellen via onze helpdesk voor professionals op www.helpdeskdppc.be