Stof bestaat uit deeltjes die lang in de lucht blijven hangen gelet op hun geringe omvang. Stof kan verschillende soorten contaminanten bevatten die elk een specifieke impact kunnen hebben op de gezondheid.

Deeltjes zijn afkomstig van :
- de buitenlucht die doordringt in de gebouwen, onder meer via de ventilatiesystemen (natuurlijk stof, pollen, schimmels, rook, fijn stof van uitlaatgassen van auto’s, bio-contaminanten, enz.) ;
- de binnenlucht in samenhang met de activiteiten van de bewoners : roken, koken, verwarmings- en verbrandingstoestellen (open haard), het huishouden (opwaaiend stof), klussen, textielvezels, allergenen, bio-contaminanten, enz.

De deeltjes blijven al dan niet lang hangen afhankelijk van hun grootte vooraleer ze neerdalen.

De impact van deeltjes hangt af van hun grootte.

De grootste blijven hangen ter hoogte van de neus of de keel en kunnen neus-of keelontstekingen veroorzaken indien ze drager zijn van besmettelijke micro-organismen.

Heel kleine deeltjes dringen diep door in de luchtwegen tot in de bronchiën. Ze worden beschouwd als de oorzaak van het opduiken van ademhalingsproblemen op korte termijn (ontsteking, ademhalingsallergieën, astma) maar ook op lange termijn (kanker, chronische obstructieve longziekte – COPD).

Zwevende deeltjes kunnen vectoren zijn van bacteriën en virussen en kunnen de verspreiding van infectieziekten in de hand werken.
Bovendien kan er een interactie optreden tussen de deeltjes en de allergenen waardoor de allergische reactie wordt versterkt.

Om de opeenhoping van deeltjes in huis te vermijden wordt aangeraden om:
• « stofnesten » waar stof zich kan ophopen te beperken;
• liever te dweilen dan te vegen (opwaaien van het stof);
• regelmatig te stofzuigen (tapijten, vast tapijt);
• niet te roken binnenshuis;
• schoenen uit te doen bij het binnenkomen;
• een deurmat te leggen aan de voordeur en die regelmatig schoon te maken.