
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OPINION BY LETTER Nr. 9 

 

Request for opinion dated 27 April 2017 

  



Posted on 2018-10-22 

Mrs Alda Greoli, 
Vice-Présidente [Vice-President] of the 
Walloon Government,  
Ministre de l'Action sociale, de la Santé, de 
l'Égalité des chances, de la Fonction publique 
et de la Simplification administrative  
[Minister for Social Action, Health, Equal 
Opportunities, the Public Sector and 
Administrative Simplification]  
 
Place des Célestines, 1 
 
5000 Namur 

 
your contact 

Veerle Weltens 
Francine Malotaux 

our references 
resinfo/AVIS-ADVIES/Eng Opinions/Opinion web 

your references 
AviQ/BES/DA/HE/mars-17/MR/181004137 

 

telephone 
02 524 91 83 
02 524 91 88 
 

email    
veerle.weltens@health.belgium.be  
francine.maIotaux@health.belgium.be  

 
 
Dear Madam, 

 

 

On 27 April 2017, the Belgian Advisory Committee on Bioethics received the following request for an 

opinion from Maxime Prévot, then Vice-President and Minister for Public Works, Health, Social Action 

and Heritage in the Walloon Government, as a result of a specific case referred to him by his 

department: can a doctor based in France come to Belgium with her/his patient and have them 

admitted to a Belgian short-stay centre or to a Belgian nursing home in order to euthanise them there 

at their request? 

 

Without giving an opinion on the lawfulness of the underlying specific case, the Committee highlights 

the existence of a number of conditions that must in any event be met (see the annex relating to the 

application of the Belgian and European rules on the recognition of professional qualifications1) and 

points out that the requirements of the law on euthanasia must always be observed and respected, in 

both letter and spirit: the care relationship, including the aspects of the doctor-patient relationship, is 

paramount. The doctor must really know the patient well in order to be able to assess his euthanasia 

request correctly: what is the context of the euthanasia request? Are there any other options? What 

is the family environment of the person requesting euthanasia? What is the nursing context? 

 

That said, two opinions are emerging within the Committee. 

 

                                                
1 In the annex, the Committee does not discuss the issue of whether euthanasia is a medical treatment as 

described in the second subparagraph of Article 3(1) of the Consolidated Law of 10 May 2015 on the exercise 
of healthcare professions. 
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1. For some members, this series of due diligence requirements mean that serious questions 

should be raised concerning the practice whereby a French doctor would regularly (e.g. every week) 

travel with patients from northern France to our country in order to perform euthanasia here. For such 

a doctor, this would then no longer be a temporary and occasional act (cf. attached Annex).  The same 

questions should also be raised if a Belgian doctor were systematically to see foreign patients in order 

to grant their euthanasia request. 

 

Concerning the place where the act would occur – a short-stay centre or a nursing home –, these 

members point out that the fact that a patient is sent there for the sole purpose of performing 

euthanasia does not reflect the objectives of such centres2: that is not their primary purpose. However, 

this does not preclude a centre from being able to grant such a request on an exceptional basis. To 

that end, some of these members recommend an ad hoc procedure whereby several interested parties 

examine the request, taking into account the particular characteristics of the case. In addition to the 

doctor-patient relationship, consideration must also be given to the relationships with family and 

friends and with the medical staff at the institution and its residents. Euthanasia is not merely a 

procedure, either in the spirit of the law or in the opinion of the Committee. It is first and foremost a 

relationship involving several people. These members state that it is for such centres to discuss these 

euthanasia requests on a case-by-case basis and decide whether to accept them in their institution. 

 

Others among these members may support this principle but they fear that approval given occasionally 

in such centres would open the door to a practice that could quickly become a habit. This practice of 

patients coming and going in search of euthanasia in a nursing home should also not be permitted 

since, as already highlighted above, it does not reflect the mission of such institutions which, by their 

very nature, aim to offer their residents a short or longer stay with care provided. These members 

recommend looking for other surroundings. 
 

However, situations arise in which a foreign citizen opts for a Belgian nursing home as substitution for 

their home and retains their usual (foreign) doctor as their general practitioner. Like a Belgian resident, 

it is possible, at a given moment, for the resident to submit a euthanasia request to their general 

practitioner. What differentiates such situations from the issue under discussion is the purpose for 

which a nursing home is approached. 

                                                
2 A short stay is a “temporary stay” in a nursing home whose duration is determined initially by mutual consent 

between the resident and the manager and which may not exceed a total of 90 days per calendar year (whether 
or not in the same institution) (Code wallon de I'Action sociale et de la Santé [Walloon Social Action and Health 
Code], Articles 334 to 379 and Code réglementaire wallon de I’Action sociale et de la Santé [Walloon Regulatory 
Social Action and Health Code], Articles 1396 to 1457). 

 In Article 37 of the Decree of the Flemish Council of 13 March 2009, a residential care home is described as “a 
structure (...) in which the users aged 65 years and over who reside there on a permanent basis receive 
accommodation and are able to obtain care services for the elderly in a home substitution environment, 
whatever name is given to such services”. In Article 30, a short-stay centre is described as a “structure offering 
users aged 65 years and over accommodation and care services for the elderly for a limited period, either during 
the day and the night, or only during the night .” [our translation] 

 
 



 

2. Other members state that there is no ethical inconvenience in a doctor, of Belgian or other 

nationality, who is authorised to practise in Belgium, performing euthanasia in Belgium under the 

conditions laid down by the Law of 8 May 2002 on euthanasia and, consequently, that none of the 

precautions mentioned above are relevant. 

 

Moreover, all the members state that the law on euthanasia is not the only law that must be observed. 

The law on patients’ rights and the law on palliative care also play a role here. The Committee wonders 

whether foreign doctors are sufficiently familiar with these regulations. 

 

 

Yours faithfully, 

 

 

[signature] 

 

 

The President,  

Paul Schotsmans 
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ANNEX I to the opinion by letter of 4 September 2018. 

 

APPLICATION OF THE EUROPEAN AND BELGIAN REGULATIONS ON THE RECOGNITION OF 

PROFESSIONAL QUALIFICATIONS 

 

1. The principles of the European regulations and the Belgian legislation. 

 

The Coordinated Law of 10 May 2015 on the exercise of healthcare professions transposes into Belgian 

law the European regulations1 on the recognition of professional qualifications. 

As far as doctors are concerned, it is important to note, firstly, that this profession is recognised and 

regulated in the various countries of the EU and, secondly, that under the principle of free movement, 

the European regulations are designed to enable a doctor who is legally established in one Member 

State to practise medicine in any other country in the EU. 

Such practice of medicine may take place permanently (setting up) or occasionally (carrying on a 

healthcare profession on a temporary and occasional basis). An additional Belgian peculiarity arises 

from the latest –sixth – State Reform as a result of which the recognition of the right to carry on a 

profession – such as setting up as a doctor – is a regional responsibility, whereas carrying on a 

temporary and occasional profession is regarded as a service provision that falls within the 

responsibility of the federal government and therefore of the SPF Santé Publique [Federal Ministry of 

Public Health]. 

 

Articles 107 to 112 of the Law of 10 May 2015, aforementioned, apply therefore to the case under 

consideration in this opinion, in other words to the case of a doctor legally established in France, where 

he carries on his profession, who wishes to provide a temporary and occasional service on Belgian 

territory. 

These articles state, among other things, that: 

• the temporary and occasional nature of the service is assessed on a case-by-case basis, in 

particular according to the duration of the service, its frequency, its regularity and its continuity 

(Article 107); 

• since the medical profession and the training of doctors are regulated in France, the provision of 

temporary and occasional services in the healthcare profession cannot be restricted for reasons 

relating to professional qualifications (Article 108(1)(1)2). 

For doctors, there is a principle of automatic recognition, which does not mean unconditional 

recognition: requirements of the Member State in which they wish to practise on an occasional and 

temporary basis (Article 108 (2)). 

 

2. The administrative procedure 

 

                                                
1 Directive 2005/36/EC of the European Parliament and of the Council of 7 September 2005 on the recognition 

of professional qualifications, as last amended by Directive 2013/55/EU of the European Parliament and of 
the Council of 20 November 2013. 

2 The same is true “if the profession or the training leading to access to or exercise of the profession in the 
Member State of establishment is not regulated and if the service provider has carried on such a profession 
in the Member State of establishment for at least one year during the ten years preceding the service” 
(Article 108(1)(2)). 
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Prior to the first temporary and occasional service provision, the doctor informs the Direction 

générale Soins de santé du SPF Santé publique [Health Department of the Federal Ministry of Public 

Health] of the service provision through a written declaration (Article 110(1)). 

The Direction générale Soins de santé has provided a form (cf. Annex) to be completed by the doctor 

in which they state the date on which and the address to which they will travel in Belgium to practise 

as a doctor on a temporary basis, and in which they also specify the nature and the duration of the 

service provision. They must provide (Article 110(3)): 

• details of any insurance cover or other means of personal or collective protection with 

regard to professional liability; 

• a copy of their identity card or passport; 

• a copy of their diploma; 

• a certificate confirming that they have the status of doctor and that they lawfully carry on 

such activity in France. This declaration must be renewed, by the doctor, after a year if 

they intend to provide a temporary and occasional healthcare service in Belgium during 

the following year (Article 110(2)3). 

 

Submitting this declaration authorises the doctor to engage in a service activity across the entire 

territory (Article 110(1)) but does not entail recognition by the INAMI [National Institute for Health 

and Disability Insurance] (no reimbursement). 

 

Within one month of receiving the declaration, the Direction générale Soins de santé informs the 

doctor of its decision (Article 112(3)), which is normally to authorise the service provision on the 

basis of this administrative verification of the professional qualifications. We should point out here 

that the occupation of doctor is covered by the automatic recognition system, see inter alia 

European Directive 2005/36/EC. 

 

 

3. In practice 

 

A doctor based in France who wishes to carry on a service provision on a temporary and occasional 

basis in Belgium is subject to the codes of conduct applicable to individuals who carry on the same 

healthcare profession in Belgium (Article 108(2)), whether of a professional, regulatory or 

administrative nature, relating directly to the professional qualifications, and is also subject to the 

disciplinary provisions and to the requirement to provide evidence of their professional 

qualifications. 

Belgian law exempts the doctor from the authorisation, registration or membership requirements 

relating to a professional organisation that are imposed on Belgium-based health professionals4. 

                                                
 
3 Article 110(2)(1), which states that, for healthcare service providers who benefit from automatic recognition 

and who have a European professional card, no further written declaration will be required until 18 months 
after the first declaration at the earliest, does not apply to doctors since no European professional card 
exists for them. 

 
4 Strictly speaking, the Ordre des médecins is not a professional organisation but a disciplinary board. Ever 

since the creation of the provincial medical committees alongside the Ordre des médecins, the distribution 
of their respective powers appears to have been the subject of discussions, and the Royal Decree required 
for the functioning of these committees still does not exist. 
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However, the Direction générale Soins de santé organises automatic temporary registration and 

sends a copy of the written declaration – and, where appropriate, of the renewal – to the competent 

provincial medical committee and to the competent Ordre [Medical Board]. The Direction générale 

is careful to ensure that the automatic temporary registration does not, in any way, cause any delays 

or difficulties or any additional costs for the doctor (Article 109(1)). Belgium also exempts the doctor 

from the requirement relating to registration with the Institut National d'Assurance Maladie-

Invalidité [National Institute for Health and Disability Insurance]. However the doctor and the 

Direction  générale must inform the Institut National d'Assurance Maladie-Invalidité of the service 

provision in advance or, in an emergency, at a later date (Article 109(2)).  To that end, the Direction  

générale  sends a copy of the written declaration to the competent provincial medical committee, 

the Ordre des Médecins [Medical Board] and the INAMI5. 

 

In the event of a complaint, the Ordre des Médecins and the competent provincial medical 

committee can take action as long as the doctor in question is still on Belgian territory. The 

competent provincial medical committee can organise an audit or an inspection. If the doctor 

appears to be working unlawfully (for example, without a declaration to the Direction générale), the 

case may be referred to the Parquet [State Prosecutor’s office]. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

                                                
5 The services in Belgium of the French doctor in question are not reimbursed by the INAMI. 


