Een levensmiddelenadditief is een stof die met een bepaald doel aan een levensmiddel wordt toegevoegd, bijvoorbeeld een kleurstof, een bewaarmiddel of een smaakversterker. Een additief wordt aangeduid met een E-nummer.

In de Europese additievenverordening  zijn additieven zo gedefinieerd: “elke stof, met of zonder voedingswaarde, die op zichzelf gewoonlijk niet als voedsel wordt geconsumeerd en gewoonlijk niet als kenmerkend voedselingrediënt wordt gebruikt, en die voor technologische doeleinden bij het vervaardigen, verwerken, bereiden, behandelen, verpakken, vervoeren of opslaan van levensmiddelen bewust aan deze levensmiddelen wordt toegevoegd, met als gevolg, of redelijkerwijs te verwachten gevolg, dat de stof zelf of bijproducten ervan, direct of indirect, een bestanddeel van die levensmiddelen worden”.

Technische hulpstoffen ,aroma’s, vitaminen en andere voedingsstoffen, en gewasbeschermingsmiddelen zijn geen additieven. Zij hebben een eigen regelgeving.

Momenteel zijn de volgende categorieën van additieven gedefinieerd in bijlage I van de verordening: zoetstoffen, kleurstoffen, conserveermiddelen, antioxidanten, draagstoffen, voedingszuren, zuurteregelaars, antiklontermiddelen, antischuimmiddelen, vulstoffen, emulgatoren, smeltzouten, verstevigingsmiddelen, smaakversterkers, schuimmiddelen, geleermiddelen, glansmiddelen, bevochtigingsmiddelen, gemodificeerde zetmelen, verpakkingsgassen, drijfgassen, rijsmiddelen, complexvormers, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen, meelverbeteraars, contrastverhogers. Deze categorieën zijn gedefinieerd in bijlage I van de additievenverordening.

In de ingrediëntenlijst op het etiket van voedingsmiddelen worden deze categorienamen gebruikt.
Klik hier voor de lijst van alle toegelaten additieven en hun E-nummers en officiële namen.

In ieder geval omvat de additievenverordening alle additieven, ongeacht of ze onder een bestaande categorie vallen of niet. Het gebruik van additieven voor andere doeleinden dan deze, is dus onderhevig aan de toelatingsprocedure voor additieven. Het is mogelijk om bij de aanvraag een nieuwe categorie voor te stellen.

Ander nuttig document

 

Onze andere pagina’s