De Ministerraad heeft een set federale adaptatiemaatregelen, getiteld “Naar een klimaatbestendige samenleving in 2050 – Federale adaptatiemaatregelen 2023-2026″ goedgekeurd, die de negatieve gevolgen van de klimaatverandering op de verschillende sectoren van onze maatschappij willen verminderen.

 
De 28 federale adaptatiemaatregelen, uitgewerkt in een transparant proces met o.m. een publieke raadpleging door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu van 27 juni tot en met 16 september 2022, zijn opgedeeld volgens 8 actiedomeinen, waaronder de volksgezondheid. Deze sector wordt immers geconfronteerd met de directe en indirecte gevolgen van de klimaatverandering, zoals een verhoogde mortaliteit tijdens de hete zomermaanden en een hoger voorkomen van door vectoren overgedragen ziekten, of gevolgen voor de geestelijke gezondheid. Zo betreft één van de aanpassingsmaatregelen bv. de noodzaak om de noodplannen van ziekenhuizen en de interne rampenplannen aan te passen en uit te breiden.
 
Met deze set federale adaptatiemaatregelen zit België in lijn met de Overeenkomst van Parijs (2015), de nieuwe EU-strategie voor adaptatie aan de klimaatverandering (2021), de Europese Klimaatwet (2021) en de EU-verordening 2018/1999 inzake de governance van de energie-unie en van de klimaatactie (2018).
 
In 2024 zal een eerste evaluatie van de maatregelen uitgevoerd worden gevolgd door een finale evaluatie van zijn implementatie in 2026.