Vaccinatie tegen gele koorts

Gele koorts is een ernstige maar vrij zeldzame tropische ziekte en wordt veroorzaakt door besmetting met het gele koorts virus. Het virus komt door muggenbeten in de bloedbaan terecht en kan zich zo door het hele lichaam verspreiden. Gele koorts komt voor in bepaalde subtropische streken van Afrika en Latijns-Amerika. Vaccinatie tegen gele koorts is absoluut noodzakelijk wanneer u naar deze streken reist.

Vaccinatie is niet alleen bedoeld om reizigers te beschermen, maar vooral ook om te vermijden dat een besmette reiziger zelf een epidemie zou veroorzaken. Een reiziger die uit een gebied komt waar gele koorts voorkomt, zou besmet kunnen zijn terwijl hij nog weinig of geen symptomen vertoont. Als die reiziger in het land dat hij bezoekt gestoken wordt door een mug die de ziekte kan overbrengen, kan die mug besmet raken en het virus overbrengen wanneer ze andere personen steekt.

Als u naar een gebied reist waar er een risico bestaat voor infectie met gele koorts, is het aan te raden om u te laten vaccineren, onafhankelijk of er vaccinatieverplichtingen gelden of niet.

U kunt u laten vaccineren tegen gele koorts in een travel clinic
U krijgt er ook informatie over andere belangrijke hygiëne- en gezondheidsmaatregelen die u vóór, tijdens en na uw reis dient te nemen. 

 

 

 

 

Document