Hoewel bijna iedereen chemische producten in huis heeft, kennen veel mensen de betekenis van de gevaarsymbolen op de etiketten niet. Het herkennen van de deze symbolen is nochtans cruciaal om ongelukken te voorkomen. Om jongeren bewust te maken van de gevaren van chemische huishoudproducten, heeft de FOD Volksgezondheid het "Red de emoji"-spel ontwikkeld. Met de hulp van influencers bereikten we meer dan 34.000 jongeren, die gemiddeld acht keer het spel speelden!


Waarom een spel met gevaarsymbolen?

Was- en schoonmaakmiddelen, ongediertebestrijdingsmiddelen, ontkalkers, verf, … we hebben talloze chemische huishoudproducten in huis. Omdat deze producten vrij te koop zijn, gaan we er snel van uit dat ze ongevaarlijk zijn. Dit is echter niet het geval en er gebeuren jaarlijks veel ongelukken. Jonge kinderen worden aangetrokken door de felle kleuren en geuren van huishoudelijke producten. Hun nieuwsgierigheid leidt er soms toe dat ze deze producten inslikken. Bij oudere kinderen gebeuren de meeste ongevallen door het verkeerd gebruik van de producten. Vergiftiging of brandwonden zijn hier vaak het gevolg van.


               

Volgens het Antigifcentrum zijn bij meer dan de helft van alle ongelukken met chemische producten jonge kinderen betrokken. Het goede nieuws is dat deze ongelukken gemakkelijk te voorkomen zijn door steeds het etiket te lezen en de gevaarsymbolen te herkennen. Het "Red de Emoji"-spel is ontworpen om jongeren van 10 tot 16 jaar op een leuke en originele manier vertrouwd te maken met de symbolen. Het spel is eenvoudig: red de arme emoji zo snel mogelijk uit een rampzalige situatie door het juiste gevaarsymbool naar een chemisch product te slepen.


De campagne in cijfers

Sinds 2017 is het spel uitgerold in verschillende wedstrijdrondes, met aantrekkelijke prijzen voor de beste spelers. In 2023 werd het spel maar liefst 94.066 keer gespeeld! Tijdens de laatste wedstrijdronde kregen we de hulp van jonge influencers die via Instagram hun volgers aanmoedigden om interviews, ervaringen, getuigenissen, polls en het “Red de emoji”-spel te ontdekken.

Het resultaat was indrukwekkend: 34.047 jongeren speelden het spel en leerden meer over de gevaren van chemische huishoudproducten.


Reactie van de winnaars

De spelers met de hoogste scores sleepten bijzondere prijzen in de wacht. De gelukkige winnaars getuigden:

“Het “Red De Emoji”-spel is een leuke én originele manier om bewustzijn te creëren rond de gevaarsymbolen. Het is belangrijk dat jongeren, maar ook volwassenen vertrouwd raken met de gevaren rond chemische producten. Mijn stiefmoeder heeft recent een huishoudelijk ongeval gehad waardoor ze een tijdelijke longaandoening heeft opgelopen. Ik vind het dus een goed initiatief om zo’n situaties te voorkomen. Bovendien kan je er leuke prijzen mee winnen! Ik won een Playstation5!”

“Niet gemakkelijk om alle gevaarsymbolen uit elkaar te houden. Door het spel een paar keer te spelen is me dat toch gelukt en heb ik mijn kennis over de gevaarsymbolen kunnen uitbreiden. Blijf proberen en maak kans op een toffe prijs!”

Neem zeker een kijkje op www.lezenvoorgebruik.be: je vindt er alles wat je moet weten over de gevaarsymbolen, animatiefilmpjes, leuke educatieve spelletjes en tips om ongevallen met chemische producten te vermijden.