Vorige week verwelkomde het Belgische voorzitterschap van de EU de gezamenlijke bijeenkomst van de Chief Medical Officers en de Werkgroep Volksgezondheid op Hoog Niveau om een aantal gemeenschappelijke kwesties te bespreken, zoals de voorbereiding op gezondheidscrisisissen.

Op 8 en 9 februari 2024 verwelkomde het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU de gezamenlijke bijeenkomst van de Chief Medical Officers en de Werkgroep Volksgezondheid op Hoog Niveau. Met een focus op de impact van de COVID-19-pandemie stond de voorbereiding op gezondheidscrises hoog op de agenda.

Tijdens zijn openingsspeech prees Dr. Dirk Ramaekers, voorzitter van onze FOD, de oprichting van de EU Health Union, die het crisisbeheer in de EU moet versterken. Hij benadrukte echter ook dat de EU de lessen uit de COVID-19-crisis niet mag vergeten in aanloop naar de Europese verkiezingen. We moeten blijven waken over een volledige implementatie van de EU Health Union en ons voorbereiden op nieuwe crisissen, waarvan sommige op dit moment al voorzienbaar zijn - zoals het risico van nieuwe overdraagbare ziekten met pandemisch potentieel, het toenemende niveau van antimicrobiële resistentie of de impact van klimaatverandering.

In navolging van deze oproep benadrukte de voormalig Chief Medical Officer van de Verenigde Staten, Dr. Anthony Fauci, in zijn virtuele tussenkomst dat "opkomende infecties geen eenmalige gebeurtenis zijn, maar een voortdurende uitdaging. Deze laatste les is een nuchtere erkenning dat we voortdurend voorbereid moeten zijn".
 

Of het nu in de Verenigde Staten is of binnen de Europese Unie, één ding blijft zeker: gezondheidscrisissen kennen geen grenzen en verspreiden zich snel. Daarom moeten we ervoor zorgen dat de EU een duidelijk bestuur en leiderschap heeft in tijden van crisis. We geloven dat de huidige Europese structuur van gezondheidscrisisbeheer is vrij ingewikkeld geworden wegens de verschillende actoren en platformen die tijdens de COVID-19-crisis opgericht werden.. Het Belgische voorzitterschap wil daarom het crisisbeheer in de EU stroomlijnen voordat een volgende (gezondheids)crisis plaatsvindt.

Onder het motto "a Europe that cares, prepares, and protects", wil België de EU Health Union versterken en gezondheid hoog op de Europese agenda houden. Dat werd ook benadrukt in onze speciale publicatie die gecoördineerd werd samen met het European Observatory on Health Systems and Policies.


 

A Europe that cares, prepares, and protects

Download hier de elektronische versie van onze publicatie "A Europe that cares, prepares, protects: Strengthening the EU Health Union" (alleen beschikbaar in het Engels).

EU2024BE : schijnwerpers op prioriteiten "gezondheid"

Download hier de elektronische versie van onze brochure over onze gezondheidsprioriteiten tijdens het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU.