News 

De Nutri-Score is voortdurend in ontwikkeling. Wij houden u hier op de hoogte van het laatste News.


Wat is Nutri-Score ?

Nutri-Score is een logo dat informatie geeft over de voedingswaarde. Het systeem, ontwikkeld door Santé Publique France, werd  overgenomen door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, die het systeem ook ondersteunt. Het logo Nutri-Score staat vermeld op de voorkant van verpakkingen om u beter te informeren over de voedingswaarde van voedingsmiddelen.

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid heeft verschillende communicatiemiddelen (twee spots en een folder) ontwikkeld om Nutri-Score op een leuke manier te presenteren. Aarzel niet om ze te ontdekken door op de links te klikken!

De spot van 30 seconden: https://youtu.be/YaIZwKy8Kuc

De spot van 90 seconden: https://youtu.be/-DXDDt96NSM

De (lage resolutie) folder downloaden

De folder downloaden om af te drukken

De Nutri-Score voor professionals

Via de links hieronder kun je meer te weten komen over de verschillende officiële benaderingen, voorgesteld door verschillende andere landen die de Nutri-Score al hebben aangenomen :

Het wordt weergegeven door een 5-kleurenschaal met 5 letters.

Van A voor de voedingsmiddelen die de voorkeur verdienen, tot E voor de voedingsmiddelen waarvan de consumptie beperkt moet worden.

In een oogopslag helpt Nutri-Score consumenten gezondere keuzes te maken.

Het gebruik van Nutri-Score is vrijwillig. Voedselproducenten of -distributeurs kunnen ervoor kiezen om Nutri-Score te gebruiken om consumenten in staat te stellen de voedingswaarde-etikettering beter te interpreteren en er rekening mee te houden bij het maken van gezondere keuzes.

Voedselproducenten en -distributeurs die gebruik willen maken van de Nutri-Score, vinden via deze link de informatie die nodig is voor de implementatie van hun producten.

Hoe wordt de Nutri-Score berekend ?

De Nutri-Score van elk product wordt berekend door de hoeveelheid van de elementen die aangemoedigd moeten worden (vezels, eiwitten, fruit en groenten), en daarnaast de elementen die beperkt moeten worden (calorieën, verzadigde vetten, suikers en zout) in rekening te brengen.

De bekomen score wordt weergegeven op een 5-kleurenschaal met 5 letters: het Nutri-Score logo.

Hoe rijker het voedingsmiddel is aan elementen die aangemoedigd moeten worden, hoe beter de letter en de kleur.

Bij wijze van informatie, kan u via een hulpmiddel de Nutri-Score berekenen voor het product van uw keuze.

Waarom is Nutri-Score interessant ?

Voeding is een belangrijke factor voor een goede gezondheid.

Meer en meer mensen zijn zich hier bewust van en hechten meer belang aan wat ze eten.

Maar de informatie over de voedingswaarde wordt niet altijd goed begrepen. 

Daarom hebben de Belgische overheden beslist om Nutri-Score te ondersteunen voor meer transparantie.

Dit wetenschappelijk gevalideerd logo maakt het gemakkelijker om producten met een betere voedingskwaliteit te vergelijken en te kiezen.

Ontworpen, ontwikkeld en getest door de autoriteiten in Frankrijk, heeft Nutri-Score in verschillende studies aangetoond dat het superieur is ten opzichte van andere systemen, in het bijzonder door de globale verbetering van de voedingswaarde van het winkelkarretje en de goede begrijpbaarheid  door de consument.

Bovendien bevordert de Nutri-Score de herformulering van producten door fabrikanten om de voedingswaarde te verbeteren (minder zout, suikers, verzadigde vetten, kleinere porties, meer volle granen ...).

Nutri-Score heeft dus een dubbel voordeel dat consumenten in staat stelt om beter te kiezen, maar ook het voedingsaanbod van fabrikanten te verbeteren.

Dit systeem houdt geen rekening met:

- de portiegrootte, maarmet 100 g of 100 ml van het product

- de aanwezigheid residuen van pesticiden

- de aanwezigheid van additieven

- de aanwezigheid van allergenen

- eventuele verwerking  van het product voor consumptie (type bereiding, toevoeging van ingrediënten door de consument ...).

Het belang van een gevarieerde en gebalanceerde voeding en voldoende dagelijkse fysieke activiteit voor de gezondheid:

De Nutri-Score is een hulpmiddel om u gemakkelijker te helpen kiezen, maar hou daarnaast het belang van een gevarieerd en evenwichtige voeding in het oog.

Dus, een voedingspatroon rijk aan groenten en fruit, volle granen (volkoren brood, pasta, rijst, bulgur, quinoa ...),  peulvruchten (linzen, bonen, spliterwten ...), ongezouten noten (een handvol per dag), helpt om gezond te zijn.

Het is dus belangrijk om na te denken over uw voeding en rekening houden met  de voedingsaanbevelingen, bij de aankoop van een specifiek product. U kan zich hiervoor het best baseren op de aanbevelingen van  de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven (https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek).

Overmatige consumptie van een product met een bepaalde kleur wordt niet aanbevolen.

U vindt hier de lijst van merken in België die de Nutri-Score onderschrijven.

Onthoud ook het belang van  dagelijkse  voldoende lichaamsbeweging voor de gezondheid (minimaal 30 minuten stappen per dag voor volwassenen).