Productnormen, met inbegrip van de normen voor geluidsemissies, worden vastgelegd op Europees niveau en worden verder omgezet in nationale wetgeving en opgevolgd door de federale overheid.

Verschillende federale overheidsdiensten (FOD) buigen zich over de problematiek van geluidshinder. De FOD Mobiliteit en Vervoer is verantwoordelijk voor de reglementering van vervoermiddelen: motorvoertuigen, motorfietsen, (plezier)vaartuigen, vliegtuigen en treinen. Ook de uitbating van de luchthaven Brussels Airport is de bevoegdheid van de FOD Mobiliteit en Vervoer. De FOD Economie volgt de Europese werkzaamheden op voor de geluidsemissies van consumentenproducten, zoals persoonlijke muziekspelers en speelgoed. Deze overheidsdienst staat ook in voor de reglementering van de kwaliteit van oordopjes. De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu is de bevoegde instantie voor de uitvoering van de reglementering over geluidsemissies van huishoudelijke apparaten,  stille banden en van 57 categorieën van machines voor gebruik buitenshuis.

Voor sommige producten geldt een verplichting om de geluidsemissies van een product te meten en om de geluidsemissie op het product of in het promotiemateriaal aan te geven (bijvoorbeeld voor koelkasten, wasmachines, kettingzagen), voor andere bestaan er limietwaarden op de geluidsemissies (zoals voor grasmaaiers, compressoren, mobiele kranen).

Bij het lezen komt u misschien technische woorden tegen die u niet kent. Neem dan gerust een kijkje op de pagina “Technische begrippen over geluid”.